Κυπριακό Εθνικό Πρόβλημα

 


Κυπριακό – Περίληψης
Ασφάλεια
Η Δέσμευση μου
Εθνικό συμβούλιο
Πια λύση
Βάση δράσεως που να οδηγεί σε λύση του Κυπριακού προβλήματος
Άρον, άρον, λύσης , επίλογος Κυπριακού το 2008
Τουρκία και Τουρκοκύπριοι - Πολιτική και Κίνητρα
Αγοραπωλησίες και ανταλλαγές περιουσιών στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές
Τουρκία
Εξωτερική πολιτική - Διεθνής Παράγοντες και Κυπριακό
Ένταξη Στο ΝΑΤΟ
Χωρίς Αντάλλαγμα Πρόσκληση Υποψηφίων

Ασφάλεια

Η προτεραιότητα της πολιτικής μου στο Εθνικό θέμα του Κυπριακού θα είναι η ασφάλεια και προστασία από το κίνδυνο του να έχει ένα άτομο, την απόλυτη εξουσία να υπογράφει  μόνος του οποιαδήποτε λύση. Συμβάδισα με το πολιτικό μου δόγμα την Ισοκρατία. Το αποφασίζω στα χέρια του λαού μέσω δημοψηφίσματος, σε όλα τα θέματα που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα και τη μοίρα της πατρίδας μας.Back To Top

Η Δέσμευση μου

Θέσπισης νομοθεσίας ούτως ώστε από τώρα και στο εξής, οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί, να είναι έγκυρη, μόνο όταν περάσει από τη ψήφο των Ελληνοκυπρίων μέσω δημοψηφίσματος Δεσμεύομαι, όταν με τιμήσετε με τη προτίμηση σας στη ψήφο, ότι οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί, με τους Τουρκοκύπριους και τη Τουρκία, δεν θα υπογραφεί από εμένα μέχρι να την εγκρίνεται  εσείς ο Κυπριακός λαός σε δημοψήφισμα.

Δεσμεύομαι επίσης να αλλάξω το νόμο, ούτως ώστε, να χρειάζεται έγκριση από εσάς  τον Ελληνοκυπριακό λαό, μέσω δημοψηφίσματος, προτού  να μπορεί ένας μελλοντικός πρόεδρος, να υπογράψει  οποιαδήποτε παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με το πραγματικό συναποφασίζω  στα χέρια σας, εσάς του λαού, θα έχουμε ασφάλεια. Φτάνει πια στα λάθη και στις οπισθοχωρήσεις, χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων. Φτάνει πια στα λάθη για κομματικά συμφέροντα. Φτάνει πια, στο εγώ δεν φταίω, έτσι τα βρήκα από τη προηγουμένη κυβέρνηση. Φτάνει πια στο να σέρνεται η πατρίδα μας  εδώ και εκεί στο βούρκο, λόγω λανθασμένων αποφάσεων και χειρισμών, ενός προέδρου, ή μερικών κομματαρχών.

Είχαμε ευχή από τη Παναγία, που οι πολιτικοί μας ηγέτες, αναγκάστηκαν από τα Η. Έθνη, να φέρουν το σχέδιο Ανάν στο λαό σε δημοψήφισμα. Εάν η απόφασης είχε ληφθεί με δημοκρατική πλειοψηφία, από τους κομματάρχες,  αυτοί θα υπόγραφαν και θα καταστρέφανε τη πατρίδα μας. Είδαμε πως σχεδόν όλοι  οι κομματάρχες, Αναστασιάδης, Χριστόφιας, Ομήρου, Βασιλείου ήταν υπέρ του ναι.

Εσείς ο Κυπριακός λαός. αποδείξετε ότι έχετε τη τόλμη και τη ικανότητα να κρίνεται καλύτερα από κομματικούς ηγέτες τι είναι το συμφέρον της πατρίδας. Εσείς  Ο Κυπριακός λαός σηκώσατε το ανάστημα σας ψηλά. Δεν δειλιάσετε όπως δειλιάσαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Σπάσετε τις κομματικές σας τοποθετήσεις. Αψηφώντας  ακόμα και απειλές από τις κομματικές ηγεσίες, ψηφίσατε για το πραγματικό συμφέρον της πατρίδας. Ο Κυπριακός λαός δεν ξεπουλάει τη Πατρίδα. Ένα άτομο ή μια φούχτα ατόμων μπορούν, και είδαμε, πως ήταν έτοιμοι να ξεπουλήσουν τη πατρίδα.

Με το δημοψήφισμα, εσείς οι Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι, αποδείξετε, ότι  έχετε την ικανότητα να αποφασίζετε.  Έχετε τη Τόλμη να αποφασίζετε.  Αποδείξατε ότι  έχετε τη  νοημοσύνη,  την πίστη, ακόμα και την  τόλμη, να πάρετε τη σωστή απόφαση. Είμαστε ένας από τους  ποιο έξυπνους λαούς στο κόσμο. Είτε Μορφωμένοι, είτε αμόρφωτοι είμαστε έξυπνος λαός. Για να είμαστε, ένας από τους πιο μορφωμένους λαούς στο κόσμο, σημαίνει ότι είχαμε γερές βάσεις τους γονείς μας που και αυτοί  είναι έξυπνοι, ασχέτως αν δεν είχαν την ευκαιρία, να πάρουν ανώτερη μόρφωση.  

Αγνοώντας απειλές και κινδυνολογίες, σταθήκατε δίπλα στη πατρίδα. Αψηφήσατε  πολιτικές τοποθετήσεις, και χρωματισμούς για το συμφέρον της πατρίδας. Αψηφήσατε απειλές και πιέσεις από τις ισχυρές διεθνείς δυνάμεις. Αποδείξατε ότι όλοι οι  Κύπριοι πολίτες, έχουμε κάθε δικαίωμα να αποφασίζουμε συλλογικά,  για τη μοίρα μας,  και τη πατρίδα μας. 

Γι' αυτό το ξανά τονίζω. Δεσμεύομαι, όταν με τιμήσετε με τη ψήφο σας, ότι οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί από εμένα ως αντιπρόσωπο σας, δεν θα είναι έγκυρη, δεν θα υπογραφτεί από κανένα,  μέχρις ότου εσείς, ο Κυπριακός λαός, την εγκρίνεται.Back To Top

Εθνικό συμβούλιο

Θα αλλάξει και θα πάρει νέα μορφή. Θα προσκαλέσουμε αξιότιμους πολίτες, που μπορούν να συνεισφέρουν πάνω από κομματικές κατατάξεις. Οι αρχηγοί κομμάτων θα προσκαλεστούν να συμμετέχουν,  αλλά δεν θα έχουν αναγκαστική αυτόματη θέση στο Εθνικό συμβούλιο. Θα περιοριστούν τα κόμματα, στον αρχηγό του κάθε κόμματος. Εάν κάποιος από ένα κόμμα, τυγχάνει να έχει ποιότητες, με τις οποίες μπορεί να συμβάλει στο Ε. Συμβούλιο, τότε θα μπορεί να καλεστεί ως άτομο,  αλλά όχι, αντιπρόσωπος κόμματος.

Δεν υπάρχει καμιά γυναίκα στο Εθνικό συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνουμε σοβαρά το ρόλο της γυναίκας στο εθνικό θέμα. Τουλάχιστο ένα μέλος, αν όχι παραπάνω, πρέπει να είναι γυναίκες. Θα βρούμε, τις κατάλληλες   δυναμικές γυναίκες, που έχουν τη κατάλληλη πίστη και αγωνιστικότητα, να συμβάλουν στο Εθνικό  Συμβούλιο. Ήδη υπάρχουν τέτοιες γυναίκες και από το ενεργό πολιτικό χώρο. Γυναίκες όπως η δήμαρχος  Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, η Αντιγόνη Παπαδοπούλου και άλλες άγνωστες.

Θα καλέσω επίσης, οποιοδήποτε άτομο πιστεύω, ότι μπορεί να προσφέρει, στον ουσιαστικό ρόλο του Εθνικού συμβουλίου, αλλά και στο ενωτικό σχήμα του Εθνικού Συμβουλίου. Ένα καλό παράδειγμα εδώ, ο Κύριος Βάσως Λυσσαρίδης.   Από το 1960 μέχρι σήμερα ο κύριος Λυσσαρίδης απόδειξε να είχε την ποιο  ορθή κρίση στο εθνικό  θέμα και τις εξέθεσε και στο Μακάριο και σε άλλους, ασχέτως εάν εισακούσθηκε ή όχι. Εάν η Υγεία του, το επιτρέπει, θα  έχει θέση  στο Ε. Συμβούλιο.

Άλλο παράδειγμα είναι ο Αρχιεπίσκοπος μας. Θα καλέσω  για συμμετοχή στο Εθνικό συμβούλιο, το πρώτον αντιπρόσωπο της εκκλησίας μας τον Αρχιεπίσκοπο μας. Η εκκλησία μας ήταν από αιώνων, ο πρωταγωνιστής όλων των αγώνων του Κυπριακού λαού. Η εκκλησιά πρωτοστάτησε στη διατήρηση της Ελληνοκυπριακής μας ταυτότητας και πολιτισμού. Πιστεύω, ότι τουλάχιστον ο Αρχιεπίσκοπος μας, πρέπει να έχει θέση στο Εθνικό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο και ενωτικό.

Και εάν νομίζεται ότι έχω συμφέροντα από τον Αρχιεπίσκοπο, η τους άλλους που ανάφερα,  ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε. Δεν γνωρίζω ούτε  τον αρχιεπίσκοπο μας, ούτε  και κανένα προαναφερθέντα.  Τυγχάνουν όμως, τις πλήρης εκτιμήσεως και σεβασμού μου.

Άλλοι παράγοντες, πού μπορούν να συνεισφέρουν, συμβολικά και ενωτικά για τη πατρίδα, είναι πρώην Πρόεδροι τους οποίους η υγεία το επιτρέπει. Η εμπειρία τους, μπορεί να συμβάλει. Έστω και με ένα κόκκο συμβολής. Όλοι οι κόκκοι συμβολής, είναι σημαντικοί για μένα, για να αποφευκτού αδυναμίες ή λάθη.  Όταν είναι πρόθυμοι και δεν έχουν προβλήματα υγείας, και αποδεκτού τους όρους μου, θα προσκαλεστούν.

Μέλη από το ευρύ κοινό. Από το λαό όταν εντοπισθούν τέτοιοι άνθρωποι, που να έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν, τότε αν χρειαστεί, θα τους καλέσω να πάρουν θέση στο Εθνικό Συμβούλιο. Το εθνικό συμβούλιο για μένα δεν είναι προνόμιο κομματαρχών. Δεν με τρομάζουν οι αριθμοί. Όταν όλοι έχουμε κοινό το συμφέρον της πατρίδας και εκατό να είμαστε πάλι θα δουλέψει το Ε Συμβούλιο.

Τέλος θα καλέσω να πάρουν θέση στο Εθνικό Συμβούλιο, ανθρώπους πού δεν έχω γνωρίσει ακόμα και τους οποίους θα καλέσω, να ενσωματώσουν ένα νέο σώμα στη κυβέρνηση μου. Το Προεδρικό Συμβούλιο  Θα αναλύσω αυτό το νέο σώμα και τα ονόματα των στο  σύστημα διακυβέρνησης.

Η σύσταση του Εθνικού συμβουλίου, δεν θα είναι η μόνη αλλαγή. Ολόκληρη η δομή  και ενεργοποίηση θα αλλάξει. Όλοι όσοι πάρουν τη πρόσκληση να συμμετάσχουν στο εθνικό συμβούλιο, θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά προτού αποδεχτούν.  Πάρα πολύ καλά. Διότι το να είναι μέλος του  Εθνικού Συμβουλίου, κάτω από δική μου κυβέρνηση, θα διατρέχει και σοβαρούς κινδύνους με αυστηρές τιμωρίες. Είμαστε χώρα υπό κατοχή. Είμαστε χώρα σε  εμπόλεμο κατάσταση . Τα καπρίτσια για πολιτικές σκοπιμότητες, εις βάρους της πατρίδας, από μέλη του εθνικού συμβουλίου, για μένα είναι κατάχρηση εξουσίας και προδοσία. Θα κάνω τέτοιες καταχρήσεις και προδοσίες  παρελθόν, και θα τιμωρούνται σκληρά.

Όταν με τιμήσει ο Κυπριακός λαός με τη ψήφο του, το Εθνικό Συμβούλιο θα υπάγεται κάτω από στρατιωτικό νόμο. Οποιοσδήποτε το παραβιάσει για οποιοδήποτε λόγο, θα υπόκειται σε στρατιωτικό δικαστήριο. Όταν η παραβίαση, είναι εσχάτη προδοσία, τότε θα καταδικάζεται σε εσχάτη προδοσία..

Όλοι, όσοι αποδεχτούν τη πρόσκληση,   θα υπογράφουν και  γραπτή δικαστική δήλωση, να δεσμεύονται ,να μην διαδώσουν και να μην συζητήσουν τα του Εθνικού Συμβουλίου, με κανένα, εκτός από τα άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Το εγώ δεν συμφώνησα, αλλά τότε δεν είπα τίποτα, δεν θα περπατάει.  Τα απόρρητα της ασφάλειας, και διαπραγμάτευσης, της πατρίδας, δεν μπορούν να είναι θέματα προεκλογικών εκστρατειών, όπως γίνεται τώρα. Ουδεμία εξαίρεση. Ουδεμία διάκριση.  Μηδέν ανεκτικότητα, όταν έχει να κάνει με την ασφάλεια, και τα απόρρητα της πατρίδας, στο Εθνικό πρόβλημα μας.Back To Top

Πια λύση

Η ιδανική λύση για μένα είναι η επανένωση της πατρίδα μας, όλοι να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους. Ο κάθε Κύπριος πολίτης να έχει ίσα δικαιώματα. Ένας ψηφοφόρος, μία ψήφος. Όλοι να έχουν δικαίωμα ψηφίζω και ψηφίζομαι. Εάν η πλειοψηφία του Κυπριακού λαού, εκλέξει ένα Τουρκοκύπριο για πρόεδρο τότε θα είναι Τουρκοκύπριος ο πρόεδρος. Εάν εκλέξει  ένα αρμένικής καταγωγής Κύπριο πολίτη  για πρόεδρο, τότε  θα είναι Κύπριος αρμενικής καταγωγής  ο πρόεδρος. Εάν ήθελε ο κυπριακός εκλέξει ένα Κύπριο μαρωνίτη για πρόεδρο τότε θα είναι Μαρωνίτης ο πρόεδρος.

Δυστυχώς όμως, γνωρίζουμε ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα, με το οπισθοδρομικό  κατρακύλισμα πού έφεραν οι μέχρι τώρα κυβερνώντες, πολιτικοί της καριέρας, η ιδανική λύση, είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί. Τονίζω σχεδόν , διότι δεν παρατούμε εύκολα από το να αγωνιστώ ακόμα και για την ιδανική λύση. Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι τουλάχιστο για μας τους Ελληνοκύπριους, οποιοιδήποτε λύση συμφωνηθεί,  πολύ πιθανόν θα έχει πολλά πικρά σημεία.  Δεν σημαίνει, ότι πρέπει να αποδεχτούμε οποιαδήποτε λύση, για χάρη μιας λύσης.

Δεν μπορώ να υποσχεθώ, ότι θα σας φέρω την ιδανική λύση. Σας υπόσχομαι όμως ότι οποιαδήποτε λύση καταφέρω να ολοκληρώσω δεν θα ξεπουλά τον Ελληνοκυπριακό λαό. Σας υπόσχομαι, ότι δεν θα σας φέρω λύση που να μην είναι  δίκαιη και βιώσιμη, μόνο και μόνο για να την απορρίψετε. Έχω τη τόλμη, να σηκώσω ψηλά το ανάστημα σας, και να αρνηθώ και γενικούς γραμματείες, και πλανητάρχες και πιέσεις και απειλές, από οποιουσδήποτε.

Δεν σας υπόσχομαι, ότι θα σας φέρω τη λύση αύριο, ή σε ένα δύο μήνες. Σας υπόσχομαι  όμως ότι είμαι έτοιμος να δουλέψω και να συμπράξω με οποιουσδήποτε, ακόμα και με το σατανά αν χρειαστεί,  για να κερδίσω τη καλύτερη δυνατόν λύση, όσο ποιο σύντομα είναι δυνατόν.

Σας υπόσχομαι γραπτώς, ότι δεν θα με τρομάζουν απειλές, εκφοβισμοί και πιέσεις από οποιουσδήποτε. Να μην φοβόμαστε. Καμιά, μια καμιά δύναμη, δεν μπορεί να μας αναγκάσει να αποδεχθούμε λύση, που να μην είναι αποδεκτή από εσάς το Κυπριακό λαό. Είναι λάθος και αίσχος να ακούμε από τους ίδιους τους πολιτικούς μας ότι η διχοτόμηση είναι στο πρώτο σκαλί και περί μικρασιατικής καταστροφής. Αυτά τα λόγια είναι εκβιασμοί για να μας τρομάξουν να ενδώσουμε και να αποδεχτούμε οτιδήποτε μας βάλουν στο πιάτο. Αυτά είναι λόγια των πολιτικών της καριέρας.

-Σύνταξη λύσης - Επαναστατική

Επαναστατική προσέγγισης Των Τκυπρίων για εξεύρεση λύση. Λύσης που να προέρχεται από πολίτες των δύο κοινοτήτων. Από κάτω προς τα πάνω.

Απευθείας σύμπραξη με Τουρκοκυπρίους αντιπροσώπους και απλούς πολίτες της ΤΚυπριακής κοινότητας, στη σύσταση ολοκληρωμένου σχεδίου λύσεως. Όλα τα σχέδια λύσεως από τους εξωτερικούς παράγοντες είχαν αλάτι των ΗΕ, πιπέρι των Αμερικάνων, ρίγανη των Άγγλων, μουστάρδα Τουρκική και μια σειρά αλλαντικά από άλλους. Γι’ αυτό και δεν ήταν εφικτά. Ότι και να μας φέρουν οι απ’ έξω δεν πρόκειται να είναι η αποδεκτή λύση που ζητούν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από το λαό των δύο κοινοτήτων. 

Δεν με νοιάζει τι ονομασία και τη προέλευση θα έχει μία αποδεκτή λύση. Τυχόν θετικά σημεία, που έχουν επιτευχθεί από προηγούμενα σχέδια, και που μπορούν να υιοθετηθούν, ναι θα τα υιοθετήσουμε. Δεν θα ξεγράψουμε σημεία, πού είναι δίκαια και αποδεκτά από τις δύο κοινότητες. Προσωπικοί εγωισμοί δεν φοράνε, όταν κρίνεται η μοίρα του λαού και της πατρίδας.  Με νοιάζει το περιεχόμενο μίας λύσης και όχι η ονομασία και η προέλευση. Αλλά πιστεύω ότι τα σχέδια ξένων παραγόντων όπως δεν έχουν γίνει αποδεκτά στο παρελθόν δεν θα γίνουν αποδεχτά ούτε και στο μέλλον. Από μόνοι μας εμείς οι πολίτες των δύο κοινοτήτων θα βρούμε τη καλύτερη και αποδεχτή λύση.

Μέσο του νέου συστήματος διακυβέρνησης, το προεδρικό συμβούλιο θα είναι το σώμα που θα συντάξει ολοκληρωμένο σχέδιο. Θα καλέσουμε τους Τουρκοκυπρίους να καθίσουν μαζί μας να συντάξουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Εάν αρνηθούν οι ηγέτες των Τουρκοκυπρίων, θα κάνουμε τι επανάσταση, με λαϊκή σύμπραξη. Θα καλέσω απλούς Τουρκοκύπριους πολίτες να συμβάλουν, στη σύσταση σχεδίου λύσεως. Ομάδες απλών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πολιτών, θα καθίσουμε μαζί και με τη συμβουλή των εμπειρογνωμόνων εκεί που τους χρειαζόμαστε, θα συντάξουμε τη λύση μαζί. Θέλουν ας συμβάλουν οι πολιτική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, θέλουν ας δεν συμβάλουν.

Εμείς ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω. Εμείς ο απλός λαός, απλοί  πολίτες, θα γράψουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λύσεως και θα καλέσουμε τους αντιπροσώπους των Τουρκοκυπρίων να το μελετήσουν, να το συζητήσουμε να το τροποποιήσουμε εκεί που θα υπάρχουν διαφωνίες και να το εγκρίνουν.

Επιπλέον της λαϊκής σύμπραξης για σύνταξη της λύσης από το λαό από κάτω προς τα πάνω, έχω και πολύ έξυπνη, δυναμική και επαναστατική εισήγηση, στο πως θα γωνιάσουμε τη Τουρκοκυπριακή ηγεσία και τη Τουρκική κυβέρνηση να αποδεχτούν τέτοια λύση. Σε περίπτωση που θα προβάλουν προβλήματα και αντίθεση, δεν θα ενδώσουμε σε τυχόν αδιαλλαξίες και παιχνίδια των ηγετών των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

ΟΙ άλλοι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους διερωτώνται πώς να εξαναγκάσουν Τουρκία και ΤΚυπριακή ηγεσία να δεχθούν λύση. Ήταν ανίκανοι να εμπνευστούν το πώς μπορούμε να το κάνουμε. Μας έλεγαν ότι είναι αδύνατον εμείς να εξαναγκάσουμε τη Τουρκία. Αδύνατα είναι τα μυαλά τους διότι είναι αδύνατη η πίστη τους. Ορίστε πως θα εξαναγκάσουμε Τουρκική κυβέρνηση και Τκυπριακή ηγεσία να αποδεχτούν μια λύση αποδεχτή από τις δύο κοινότητες. Όταν έχουμε ολοκληρωμένο το σχέδιο και αποδεχτό από απλούς Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκύπριους πολίτες, εάν αρνηθούν Τουρκία και ΤΚυπριακή ηγεσία,  να το υποβάλουν σε δημοψήφισμα, τότε θα ζητήσουμε από το Τουρκοκυπριακό λαό να το εγκρίνει. Πώς θα μπορεί ο Τκυπριακός λαός να το εγκρίνει χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από τη Τουρκοκυπριακή ηγεσία? Με ανεπίσημο δημοψήφισμα. Θα υποδείξω τον τρόπο με το οποίο θα μπορούσε να γίνει ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα ποιο κάτω. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι!.

Όταν το εγκρίνει Ο τουρκοκυπριακός λαός, και ο Ελληνοκυπριακός λαός, οι αντιπρόσωποι των Τκυπρίων και η Τουρκική κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένοι να το δεχτούν. Θα γωνιαστούν και δεν θα έχουν άλλη διέξοδο από το να αποδεχτούν τη θέληση των δύο κοινοτήτων.

Αυτή είναι η τεράστια διαφορά των εμπνεύσεων μου, από τους άλλους υποψηφίους. Στη ουσία οι ιδέες των άλλων τριών είναι οι ίδιες. απλώς διαφέρουν στα λόγια και ονομασίες περιγραφής. Η έμπνευση των ιδεών δεν είναι από μόνη της αρκετή. Χρειάζεται και απαιτούμενη πίστη και η απαιτούμενη τόλμη να φέρουμε τέτοιες ιδέες σε εφαρμογή. Και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι είναι καμένες μηχανές που δεν μπορούν να εμπνευστούν τέτοιες ιδέες. Και οι τρεις είναι καμένες μηχανές χωρίς τη απαιτούμενη πίστη και τόλμη να τεκμηριώσουν τέτοιες ιδέες. Γι' αυτό διαφέρω πάρα πολύ από το τι μπορώ να προσφέρω στη εξεύρεση λύσης από τους άλλους υποψηφίους.

Και οι τρεις είναι γεμάτοι από προκαταλήψεις εναντίον ονομασιών λύσεως. Προκαταλήψεις ενάντιο προέλευσης λύσεως. Προκαταλήψεις ενάντιο πολιτικών και ξένων δυνάμεων. Έχουν Προδιαγραφές υποστηριχτών τους, προδιαγραφές χρηματοδοτών τους, που τους εμποδίζουν να διαπραγματευτούν και να βρουν λύση.

Επιπλέον, δεν θα σας πω μεγάλα λόγια, γεμάτα από αερολογίες και αοριστολογίες. Δεν θα σας παραπλανήσω με ψευδό πατριωτικά σλόκανς όπως < Τα  σύνορα μας είναι στην Κερύνεια>. Kαι μετά να σας πω ότι ξέρετε, όταν έλεγα τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια, εννοούσα μέσα από ομόσπονδο κράτος και οι περισσότεροι Κερηνιότες και πρόσφυγες, δεν θα πάνε πίσω στα σπίτια τους.  Λόγια τα οποία είπαν όλοι οι κομματάρχες.

Είμαι πρόσφυγας και περιμένω σχεδόν 40 χρόνια να πάω σπίτι μου. Κάθε ένα δύο χρόνια μας δίνουν ψευδαισθήσεις ότι οργανώνονται συνομιλίες. Αυτή τη φορά είναι συμφωνημένα όλα. Πακετάρετε και πάμε στα σπίτια μας. Περνούν οι συνομιλίες και τα νέα σχέδια και το αποτέλεσμα πάντα το ίδιο. Αποτυχία συνομιλιών. Περιμένετε άλλα  5 χρόνια να γεννηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. ΑΝ περιμένουμε από τους πολιτικούς της καριέρας, δεν πρόκειται να έρθει καμιά λύση.  Ε, φτάνει ποια. Δεν θέλω να με παραπλανούν οι πολιτικοί ηγέτες, για να κερδίσουν τη ψήφο μου. Θέλω την αλήθεια και όταν με τιμήσει ο λαός με τη ψήφο του, θα δώσω την αλήθεια στο  λαό.  Ίσια, και ανδρικά.

Μηχανισμός συνθέσεως λύσης από κάτω  προς τα πάνω

Σύνθεση όλων των θεμάτων πού είχαν αποδεκτή από προηγούμενες διαπραγματεύσεις ως βάση. Οι δύο ηγέτες έχουν δικαίωμα να επανα διαπραγματευτούν όλα τα θέματα και να στείλουν τις εισηγήσεις τους στις δύο ομάδες πολιτών. Οι δύο ηγέτες είναι υπόχρεοι να αποδεχτούν τις τελικές αποφάσεις των δύο ομάδων πολιτών και να υποβάλουν τη ολοκληρωμένο σχέδιο σε δημοψήφισμα.

Υπό τη προεδρία του Προέδρου της δημοκρατίας τη μια ημέρα και του Ηγέτη των Τουρκοκυπρίων τη άλλη ημέρα η του αντιπροσώπου των ΗΕ Συζήτηση από τις δύο κοινοτικές ομάδες όλων των μη συμφωνηθέντων θεμάτων στη παρουσία των ομάδων των εμπειρογνώμων, και των δύο ηγετών.
Οι εμπειρογνώμονες και οι ηγέτες δεν λαμβάνουν μέρος στη συζήτηση. Απλώς απαντούν σε ερωτήσεις και ανακρίσεις από τις δύο κοινοτικές ομάδες πολιτών.
Οι κοινοτικές ομάδες πολιτών συμφωνούν λύσεις στα άλυτα θέματα.
Μπορούν να στείλουν άλυτα θέματα με εισηγήσεις για επεξέργαση και αποδοχή πίσω στους ηγέτες η εμπειρογνώμονες ομάδες για να ανασυντάξουν αποδοχή βάση των εισηγήσεων των πολιτικών ομάδων.
Όπου δεν υπάρχει συμφωνία οι πολιτικές ομάδες συντάσσουν δύο εισηγήσεις. Μ’ια η κάθε ομάδα. Αυτές οι εισηγήσεις μπαίνουν    σε μυστική ψηφοφορία όπου ψηφίζουν μόνο οι ομάδες πολιτών. Όποια εισήγηση κερδίσει παραπάνω ψήφους στη μυστική ψηφοφορία γίνεται η αποδεκτή. Ολοκληρωμένο το σχέδιο περνά από δημοψήφισμα των δύο κοινοτήτων.

 Εάν δεν προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι εμπειρογνώμονες και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων προχωρούμε με τους δικούς μας εμπειρογνώμονες μόνο. Καλούμε εθελοντές πολίτες από τις δύο κοινότητες από τους οποίους γίνετε αόριστη επιλογή των 25 στις βάσεις των ποιο πάνω κριτηρίων. Και προχωρούμε.
Όταν καταλήξουμε σε συμφωνημένο σχέδιο το δημοσιεύουμε και ζητούμε από τις δύο κοινότητες να το εγκρίνουν με ανεπίσημο δημοψήφισμα κρεμώντας άσπρο πανί στη πόρτα, στα παράθυρα, στα αυτοκίνητα στο λαιμό τους , στο κεφάλι τους. Έτσι θα αναγκάσουμε τους Τουρκοκύπριους ηγέτες και τη Τουρκική ηγεσία να αποδεχτούν το συμφωνιμένο σχέδιοBack To Top

Βάση δράσεως που να οδηγεί σε λύση του Κυπριακού προβλήματος

Αντίσταση Στη Τουρκία

Πρωτοποριακή και πρωτοβουλευτική από εμάς τους ιδίους. Ταυτόχρονα σκληρή αντίσταση στη Τουρκία με σκοπό να τη ενθαρρύνουμε να σπάσει τη αδιαλλαξία της. Ο αγώνας αντίστασης   θα στηρίζεται σε κίνητρα. Θετικά, και αρνητικά κίνητρα. Κίνητρα  προς τη  Τουρκία.  Κίνητρα, προς τους Τουρκοκύπριους,  κίνητρα προς τη Ε. Ένωση, και προς τη διεθνή κοινότητα. Κίνητρα σε όσους μπορούν να βοηθήσουν.

Όταν η Τουρκία, είδε ότι υπήρχε κίνητρον τιμωρίας από τρίτους, δεν έκανε τη εισβολή στη Κύπρο αν και είχε μαζέψει τα στρατεύματα και ήταν έτοιμη.  Όταν η Τουρκία, είδε ότι δεν υπήρχε κίνητρον, να τη τιμωρήσει κανένας το 1974, τότε έκανε τη παράνομη εισβολή στη Κύπρο.  Χωρίς Κίνητρα δεν κάνει κανείς τίποτα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κίνητρα να ενθαρρύνουν τη Τουρκία να τερματίσει τη αδιαλλαξία τους.

Στο αγώνα για λύση του Κυπριακού, δεν χρησιμοποιήσαμε τα κίνητρα που έχουμε στη διάθεση μας. Ταυτοχρόνως, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν ανάπτυξαν συνθήκες, που να γεννούν  κίνητρα υπέρ της πατρίδας μας. Στο αγώνα για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, η πολιτική μου θα στηρίζεται σε κίνητρα. Θετικά και αρνητικά κίνητρα και προς τους Τουρκοκύπριους και προς τη Τουρκική κυβέρνηση. Κίνητρα,  προς οποιουσδήποτε άλλους παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν και να βοηθήσουν, στη εξεύρεση λύσης. Θα δούμε ποιο κάτω παραδείγματα κινήτρων προς τη Τουρκία , τους Τουρκοκυπρίους και το διεθνή παράγοντα.Back To Top

Άρον, άρον, λύσης , επίλογος Κυπριακού το 2008

Δεν βάζω χρονοδιάγραμμα στη εξεύρεση λύση του Κυπριακού. Δεν υπόσχομαι λύση αύριο.  Σας υπόσχομαι όμως ότι  η δράση μας θα είναι  για όσο το δυνατό ποιο σύντομη λύση. Σας υπόσχομαι όμως ότι θα αγωνιστώ σκληρά, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς  οπισθοδρομήσεις, λόγο χρονοδιαγραμμάτων. Εάν η Τουρκική κυβέρνηση θέλει αγώνα 50 χρόνων, τότε εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αγώνα 500 χρόνων. Αλλά σε αυτά τα  χρόνια, να ξέρουν ότι θα είμαστε, όχι αγκάθι αλλά τριπλαγγύστρι στο λαιμό τους. Θα τους κοστίσουμε πολύ ακριβά.

Δεν με τρομάζουν. Θέλω να μην αφήνετε να σας τρομάζουν ούτε εσάς. Μην αφήνετε να σας ανησυχούν. Μην αφήνετε να σας αγχώνουν.  Σας υπόσχομαι ότι καμιά δύναμη, δεν μπορεί να μας επιβάλει επίλογο του Κυπριακού στο άρον, άρον, με λύση που να μην είναι αποδεκτή από εμάς, σύσσωμο το Κυπριακό λαό.

Εάν οι ξένες δυνάμεις, μας βοηθήσουν, πράγμα που το μπορούν και πείσουν τη Τουρκική κυβέρνηση να αποδεκτεί δίκαιη και βιώσιμη λύση, τοτε ναι, είμαστε έτοιμοι, να γράψουμε τον επίλογο του Κυπριακού και να υπογράψουμε τη λύση στο αύριο.  

Είμαστε κυρίαρχη χώρα, και θα στηθούμε με ψηλά το ανάστημα μας ως κυρίαρχη χώρα. Να μην μας φοβίζουν.   Χωρίς εμάς, δεν υπάρχει άρον, άρον επίλογος στο Κυπριακό. Ναι, θέλουμε λύση. Τη θέλουμε εδώ και τώρα, όσο ποιο σύντομα γίνεται. Όχι όμως οποιαδήποτε λύση στο άρον, άρον, για να ικανοποιηθούν κάποιοι.Back To Top

Τουρκία και Τουρκοκύπριοι - Πολιτική και Κίνητρα

Πιστεύω ότι δεν αντιμετωπίσαμε τους συμπατριώτες μας τους Τουρκοκύπριους ορθά. Δεν κάναμε χρήση των Τουρκοκυπρίων στο αγώνα για λύση του Κυπριακού. Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να ενθαρρύνουμε τους Τουρκυπρίους να ενωθούν μαζί μας. Να αγωνιστούν μαζί μας, για να βρούμε τη χρυσή δομή στη λύση του Κυπριακού. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι αναγκαίο και το μπορούμε.

Η επαναστατική μου προσέγγιση να συνεργαστούμε με τους ΤΚύπριους στη σύνθεση σχεδίου λύσεως είναι η πρώτη χειρονομία να ενθαρρύνουμε τους ΤΚυπρίους να αγωνιστούν μαζί μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Θα είναι ένα από τα θετικά κίνητρα. Θα τους ενθαρρύνουμε, και θα τους υποδείξουμε και τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να συνεισφέρουν και να συναγωνιστούν μαζί μας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Θα προσκαλέσω απλούς Τουρκοκύπριους σε συμβούλια για να ακούσουμε τις γνώμες τους και να ακούσουν τις δικές μας. Εγώ ο ίδιος, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν,  όπως το έκανα πριν θα συνεχίσω να επισκέπτομαι τα κατεχόμενα να ακούω τι λέει ο απλός Τουρκοκύπριος. Δεν θα αρκεστώ να ακούω πολιτικούς. Θα ακούσετε παραπάνω για τέτοια συμβούλια,  σε περεταίρω συνεντεύξεις.

Αντιμετώπιση των τουρκοκυπρίων, με καλή καρδιά, με  πίστη, αγάπη, εκτίμηση και κατανόηση των θέσεων τους.  Ταυτοχρόνως πρέπει  ακόμα να κατανοήσουμε τη θέση και τα συμφέροντα αυτών πού έχουν το κλειδί για λύση. Πρέπει να κατανοήσουμε τα συμφέροντα της Τουρκικής κυβέρνησης, ακόμα και  των Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Κατανοώντας και συμπεριλαμβάνοντας τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων, θα μας βοηθήσει να καταλήξουμε στις χρυσές δομές που απαιτούνται για να καταλήξουμε σε βίωση λύση, που να είναι αμοιβαία αποδεκτή από όλες τις πλευρές

Θα χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε, θετικά και αρνητικά κίνητρα, έχουμε στη διάθεση μας, ή πού θα παρουσιαστούν στα χέρια μας, για να ενθαρρύνουμε τους συμπατριώτες μας τους Τουρκοκυπρίους,  να συμβάλουν δυναμικά στο αγώνα για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Θα δώσουμε το μήνυμα ότι και οι δύο κοινότητες βράζουμε στο ίδιο καζάνι της εξαφάνισης και του κινδύνου να γίνουμε μειονότητες, και να χαθούμε.

Εάν δεν καρποφορήσουν τα θετικά κίνητρα σε ένα χρονικό διάστημα τότε θα χρησιμοποιήσουμε και αρνητικά κίνητρα.

Ένα  παράδειγμα αρνητικών κινήτρων, θα είναι η αποκοπή της κάθε μορφής εμπορίων και χρηματοδοτήσεις των Τουρκοκυπρίων.  Εάν σε ένα χρόνο και κατόπιν σύστασης ολοκληρωμένου σχεδίου, οι ηγέτες και οι ίδιοι οι ΤΚύπριοι πολίτες δεν ανταποκριθούν, τότε   θα αποκόψουμε όλες τις οικονομικές βοήθειες και διευκολύνσεις και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό. Συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τη ΕΕ.

Ως ένας άγνωστος, είχα το προτέρημα, να γυρίζω ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα, και να σφυγμομετρώ τις γνώμες και των Ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων. Ηλικιωμένων και νέων παιδιών Τουρκοκυπρίων. Ανθρώπους από όλες τις κομματικές παρατάξεις.  Το ίδιο έκανα και  με τους  έποικους και τα παιδιά των εποίκων που γεννήθηκα στη Κύπρο. Το έκανα  ως άγνωστος. Δεν είχαν κανένα  λόγο να ψεύδονται στη έκφραση της γνώμης τους.

Από τα κατεχόμενα, μία κοινή γνώμη που εκφραζόταν πριν το δημοψήφισμα, ήταν ότι απλώς θέλουν να μπορούν να ζήσουν. Να βρουν μια δουλειά να ζήσουν τις οικογένειες τους. Εικοσάχρονοι, εικοσπεντάχρονοι στη μάστιγα της ανεργίας. Ο λόγος ήταν διότι το κίνητρα τού εμπορικού και  οικονομικού αποκλεισμού των κατεχομένων, είχαν αποτελέσματα. Τα κίνητρα καρποφόρησαν και έφεραν αποτελέσματα. Πήρε χρόνια να αποδώσουν αυτά τα κίνητρα. Υπήρχε το κίνητρο να αγωνιστούν και να συμπράξουν οι Τουρκοκύπριοι.

Είδαμε τα έμπρακτα  αποτελέσματα, όταν πριν το δημοψήφισμα οι Τουρκοκύπριοι για πρώτη φορά από τη εισβολή, ξεσηκώθηκαν σε συλλαλητήρια. Αμέλησαν τις απειλές των Τουρκικών στρατευμάτων. Σήκωσαν το ανάστημα τους.  Ενώθηκαν μαζί μας και συνέβαλαν στο αγώνα για λύση του Κυπριακού. Απαίτησαν από τους αντιπροσώπους τους, να μπουν με σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. έδιωξαν τον Ντεκτάς και έφερα τη άλλη πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτό το δυνατό κίνητρο. Αυτό το κίνητρο πού έφερε αποτελέσματα έμπρακτα, το αφαιρέσαμε όμως τώρα. Ακόμα χειρότερα, όχι μόνο το αφαιρέσαμε, αλλά και το μετατρέψαμε σε αντίθετο κίνητρο, πού εργάζεται ενάντια στη λύση του Κυπριακού. Δεν μας ενοχλεί και χαλάλι οι χρηματοδοτήσεις και από τα δικά μας ταμία. Αλλά όταν δεν θα ύπαρξη η ανταπόκριση ναι θα ξαναχρησιμοποιήσουμε αυτά τα αρνητικά κίνητρα. Με ανοικτά χαρτιά.

Διευκρινίζω. Δεν θέλω να στερήσω, καμία, οικονομική βοήθεια και παροχή προς τους συμπατριώτες μας τους Τουρκοκυπρίους. Μπορούμε να ζητήσουμε από τη ΕΕ, οτιδήποτε κονδύλια προνοούνται για τους Τουρκοκύπριους, να μπαίνουν σε ένα ειδικό ταμείο. Όσα και νάνε. Και όταν συμφωνηθεί η λύση να τα πάρουν όλα. Να τους δοθούν ατομικά εάν θέλουν στο κάθε Τουρκοκύπριο. Στη τσέπη τους.

Υπάρχουν πολλές δομές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρνητικά και θετικά κίνητρα και τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε όταν και όπου παρασιτεί ανάγκη.Back To Top

Αγοραπωλησίες και ανταλλαγές περιουσιών στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές

Τέρμα και παγιοποίησης αγοραπωλησίες   και ανταλλαγές Τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές.  Τέρμα στο ξεσπιτώνω τους πρόσφυγες για να πάρουν Τκυπριακές περιουσίες οι προδότες που τις αγόρασαν. Χρειάζεται να αποφασιστεί μια εθνική πολιτική που να τερματίσει αυτές τις αγοραπωλησίες ή ανταλλαγές.  Για μένα είναι προδοσία όταν ένας Ελληνοκύπριος πουλάει ή ανταλλάζει τη περιουσία του στα κατεχόμενα.  Ταυτόχρονα είναι και παράνομο αλλά και άδικο όταν ένας ΤΚύπριος κατοικά παράνομα σε σπίτι Ελληνοκυπρίου, εκμεταλλεύεται παράνομα Ελληνοκυπριακές περιουσίες, να έχει τη απαίτηση να πουλά, να ανταλλάζει, η να απαιτεί χρήση της περιουσίας του στις ελεύθερες περιοχές.

Θα βρω τρόπο, να  πολεμήσω  οποιεσδήποτε αγοραπωλησίες, ή ανταλλαγές περιουσιών. Ενόσω το κυπριακό παραμένει άλυτο,  κανείς δεν θα μπορεί να πουλήσει ή να ανταλλάξει την ακίνητη περιουσία του στα κατεχόμενα. Κανείς  ελληνοκύπριος δεν θα μπορεί να πουλήσει η να ανταλλάξει, την περιουσία του στα κατεχόμενα.  Κανένας ΤΚύπριος δεν θα μπορεί να πουλήσει η να ανταλλάξει τη περιουσία του στις ελεύθερες περιοχές. Κανένας Τουρκοκύπριος δεν θα μπορεί να έρθει να βάλει λουκέτο στη οικία του που κατοικα προσφυγική οικογένεια.

Εκεί που το μπορώ θα επιστρέψω τα βοσκοτόπια πίσω στους πρόσφυγες βοσκούς από τους οποίους τα άρπαξαν όπως της οικογένειας στο Καλό Χωριό. Και θα ψάξω να βρω τρόπους να το κάνω. Δεν θα ησυχάσω μέχρι να βάλω τους πρόσφυγες πίσω στις Τουρκοκυπριακές περιουσίες που αγοράστηκαν από Έλληνες και έβγαλαν τους πρόσφυγες έξω από χωράφια και σπίτια.

Όταν με τιμήσετε με τη ψήφο σας, θα βρω τρόπους, να κατατάξω τέτοιες ενέργειες παράνομες και μη αποδεκτές.  Θα βρούμε τρόπους  να  παγιοποιήσουμε ότι πράξεις έχουν γίνει από αυτούς που ξεπουλούν τη πατρίδα.

Όταν λυθεί το Κυπριακό. Τότε μόνο θα επιτραπεί να γίνονται αγοραπωλησίες των κατεχομένων και Τκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές..

Δεν θα αποκόψουμε δικαιώματα Τκυπρίων που ζουν και εργάζονται ελεύθερα στις ελεύθερες περιοχές.   Εάν ένας Κύπριος πού κατοικά στα κατεχόμενα επιστρέψει στις ελεύθερες περιοχές και ζει και δουλεύει για ένα χρονικό διάστημα, ας πούμε πέντε ή δέκα χρόνια, θα κερδίζει το δικαίωμα να αγοράζει ή να πουλάει περιουσίες του ελεύθερα. Είναι προς το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων να περιμένουν μέχρι τη λύση και μετά να πουλήσουν. Αυτή τη στιγμή τους τα τρώνε με πολύ χαμηλές τιμές οι επιτήδειοι. Όταν περιμένουν μέχρι τη λύση οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να πάρουν μέχρι και εκατό φορές και παραπάνω αντί των χαμηλών τιμών που παίρνουν τώρα.

Οι άλλοι να περιμένουν μέχρι τη λύση προτού μπορούν να πουλήσουν περιουσία στις ελεύθερες περιοχές.   Αυτό θα είναι ένα ακόμα κίνητρον,  που θα ενθαρρύνει τους Τουρκοκυπρίους, να αγωνιστούν μαζί μας, για τη εξεύρεση λύσης. Εάν απολαμβάνουν τις Ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα και μπορούν να απολαμβάνουν και τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές, γιατί να αγωνιστούν για λύση.

Θα συστηθούν ειδικές επιτροπές, να ελέγχουν κάθε τέτοια αγοραπωλησία ή, ανταλλαγή περιουσιών.  Ακόμα να περνάει και από δικό μου έλεγχο, να δω ποιος θα το τολμήσει να δοκιμάσει να μας ξεγελάσει. Μόνο με έγκριση του προεδρικού και Υπουργικού συμβουλίου που σημαίνει και τη  δική μου  έγκριση   θα επιτρέπονται τέτοιες αγοραπωλησίες , ενόσω τηρούν τα κριτήρια.

Όλοι όσοι αγόρασαν τέτοιες Τκυπριακές περιουσίες, για εμένα είναι προδότες και  θα εκτεθούν δημόσια. Ο λαός, έχει κάθε δικαίωμα, να γνωρίζει ποιος, ή ποιοι ξεπουλούν τη πατρίδα μας για μα χούφτα λίρες.

Δεν με νοιάζει αν χάσουν χιλιάδες ή εκατομμύρια λίρες οι ενεχόμενοι. Για τους πουλημένους δεν φακκώ μπακκίρα, όπως λέμε εδώ στη Κύπρο. Να τους γίνει μάθημα.  Η Κύπρος δεν είναι για πούλημα.   Οι ππαραόφυλοι, που  υποσκάπτουν το αγώνα της Πατρίδας μας,  για μια χούφτα λίρες, οποίοι και να ’ναι. Όσο πλούσιοι και να ΄ναι . Ας φύγουν από τη Κύπρο, Ας πάνε στ’ ανάθεμα.

Όταν με εμπιστευτεί  με τη ψήφο του, ο γνήσιος κυπριακός λαός, αυτό το θέμα  θα είναι από τα πρώτα που θα καταπιαστώ. Και εάν ακόμα χρειάζομαι βουλευτική έγκριση, η οποία τυχόν να μην δοθεί για κομματικά συμφέροντα, τότε θα πάρω τη έγκριση απευθείας από το λαό σε δημοψήφισμα. Ας το γνωρίζουν από τώρα και αυτοί που ξεπουλούν τη πατρίδα και τυχόν προστάτες τους κομματάρχες. Ό  κυπριακός λαός θα έχει το τελευταίο και ανώτερο λόγω.

Αυτή είναι η τεράστια διαφορά από εμένα και τούς άλλους υποψηφίους για τη προεδρία. Αυτοί δεν έχουν ούτε την απαιτούμενη πίστη, ούτε την απαιτούμενη τόλμη, να βγουν ανοικτά να φωνάξουν τη γνώμη τους, διότι κρέμονται και εξαρτώνται από συμφέροντα τέτοιων ππαραόφυλων.   

Ο ίδιος ο πρόεδρος Παπαδόπουλος μας είπε ότι δεν πειράζει εάν κάποιοι ή κάποιος κατέφευγε σε ευρωπαϊκό δικαστήριο και έκανε ανταλλαγή περιουσιών. Οι άλλοι μας είπαν ότι είναι αποτυχία τής κυβερνήσεως, αλλά δεν  τόλμησαν να εξαγγείλουν πόλεμο ενάντια τέτοιων προδοτικών ξεπουλημάτων.  

Έχω και τη πίστη στη Πατρίδα και στο Κυπριακό λαό. Έχω και τη τόλμη να τερματίσω το ξεπούλημα.   Να  το θυμηθείτε, από τις πρώτες μέρες,  θα παγιοποιήσω και θα απαγορεύσω τέτοια ξεπουλήματα. Τους πρόσφυγες που ξεσπίτωσαν και τους πήραν τους βοσκότοπους θα προσπαθήσω να  τους επανατοποθετήσω στις περιουσίες που δούλευαν 30 χρόνια.

Κάτω Τα Χέρια Από Τις Προσφυγικές Κατοικίες – Κάτω Τα Χέρια Από Τους Πρόσφυγες

 

Ντρέπομαι  αλλά έχω τη ειλικρίνεια να το πω. Κι’ εγώ ο ίδιος έχω παραπλανηθεί όπως έχει παραπλανηθεί το πλατύ κοινό. Πιστέψαμε ότι οι πρόσφυγες και οι κατοικίες τους είναι εξασφαλισμένοι. Πιστέψαμε ότι απλώς είναι θέμα χρόνου μέχρι να εκδοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας. Δυστυχώς αυτό που μας πουλάνε οι πολιτικοί τις καριέρας δεν είναι αλήθεια. Έδωσαν πιστοποιητικά άχρηστα δήθεν σε προσωρινή βάση. Τώρα μας λένε δεν μπορούν να δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας, διότι δεν έγιναν απαλλοτριώσεις της Τουρκοκυπριακής γης που έδωσαν στους πρόσφυγες να κτίσουν η κατοικία τους. ΠΑΡΑΜΥΘΕΙΑ!!

 

Πρώτο βάσει επίσημης νομικής συμβουλής μπορεί και παρά μπορεί να γίνει απαλλοτρίωσης. Όπως μπόρεσαν και έκαναν απαλλοτρίωση στις Τουρκοκυπριακή γη που συνορεύει προσφυγικούς καταυλισμούς σε Τουρκοκυπριακή γη όπου έκτισαν οι πρόσφυγες, μπορούν να απαλλοτριώσουν και τη γη που είναι κτισμένα τα σπίτια των προσφύγων.

 

Δεύτερο. Μας λένε ότι κοστίζει πολύ τώρα να κάνουν απαλλοτρίωση.  Εάν έκαναν λάθη οι κυβερνήσεις ωφήλουν να τα διορθώσουν έστω και τώρα. Διότι θα κοστίζει ακόμα πάρα πάνω εάν το αφήσουν για ποιο αργά. Δεν μπορούν να αφήσουν τους πρόσφυγες να πάρουν δεύτερη προσφυγιά στις ελεύθερες περιοχές.

 

Τρίτο είμαστε χώρα υπό κατοχή και ενόσω τα  Τουρκικά στρατεύματα είναι εδώ είμαστε χώρα σε πόλεμο κατάσταση. Ακόμα και μέσα από τις συνθήκες της ΕΕ υπάρχουν παράθυρα όπου επιτρέπονται ειδικά μέτρα προστασίας σε ειδικές περιπτώσεις. Το να είμαστε υπό κατοχή είναι και πολύ ειδική περίπτωσης. Με αυτές τις βάσεις μπορούμε να επιτάξουμε και να απαλλοτριώσουμε τη γη και να εκδώσουμε αμέσως τίτλους ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες.

 

Οι πρόσφυγες είναι το οικονομικό θαύμα.

Ξεγέλασαν τους πρόσφυγες και τους έδωσαν ένα κομμάτι γης  με ψευδό χαρτιά,  όπου έκτισαν το δικό τους σπίτι. Με σκληρές οικονομίες και με δάνεια κατάφεραν και έκτισαν ο καθένας το σπίτι του πετραδάκι, πετραδάκι. Έχει πρόσφυγες που χρειάζονται επέκταση και δεν τη κάνουν, διότι δεν ξέρουν αν θα τους βγάλουν έξω αύριο.

 

Οι Πρόσφυγες χάσαμε τα σπίτια μας . Ξανακτίσαμε από τη αρχή. Και τώρα μας λένε άλλοι ανοικτά άλλοι με μασημένα λόγια ότι αυτά τα σπίτια δεν είναι δικά μας. Μας λένε ότι βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δικαιούται ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης που ενόσω ακόμα κατοικα παράνομα στα σπίτια μας στα κατεχόμενα , δικαιούται να έρθει και να απαιτήσει να πάρει τα σπίτια μας που κτίσαμε στις ελεύθερες περιοχές. Προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των παρανομούντων. Που είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα των θυμάτων που  ξεσπιτωθήκαν και έγιναν πρόσφυγες.  

 

Οι πολιτικοί της καριέρας μας κοροϊδεύουν. Υποβαθμίζουν τη νοημοσύνη μας. Οι αντιπρόσωποι των προσφύγων με νομικούς συμβούλους έκαναν μία εξαίρετη δουλειά. Απέδειξαν ότι μπορούν να γίνουν απαλλοτριώσεις. Γι’ αυτό εγώ λέω ίσια και ξεκάθαρα.

 

Μπορούμε να κάνουμε απαλλοτριώσεις με βάση τη αξία της γης όταν αρχίσαμε να κτίζουμε.  Αλλά και εάν ακόμα αυτό δεν ήταν δυνατόν εγώ λέω το Βαρωσιότικο. Να κόψουμε το λαιμό μας να βρούμε τα λεφτά να κάνουμε απαλλοτρίωση έστω και στις σημερινές αξίες γης. Παρά να μας προσφέρουν επιχορηγήσεις και υποσχέσεις μακροπρόθεσμης   μείωση φορολογίας  5- 10  Έβρο, καλύτερα να μυν μειωθεί η φορολογία και αυτά τα λεφτά να γίνουν οι δώσεις που να πληρώνονται τα δάνεια που θα χρειαστούν για να γίνουν απαλλοτριώσεις εάν γίνουν στις σημερινές τιμές. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τις απαλλοτριώσεις στις τιμές όταν κτιστήκαν οι κατοικίες των προσφύγων.

 

Ως πρόσφυγας πού όλοι οι οικογένεια μου, όλοι οι συγγενείς, φίλοι συμπολίτες και συμπατριώτες πρόσφυγες, κατοικούν σε τέτοιες κατοικίες, θα κάνω ότι είναι από το χέρι μου και δεν θα ησυχάσω, μέχρι να πάρουν όλοι οι πρόσφυγες επίσημους τίτλους ιδιοκτησίας.

 

Να σας πω και ένα άλλο δυνατό λόγο το γιατί θα είναι η μεγαλύτερη αδικία που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση στους πρόσφυγες εάν αρνηθούν να απαλλοτριώσουν τη γη και να εκδώσουν επίσημους τίτλους.

Εάν δεν έδιναν στους πρόσφυγες αυτή τη γη της κατοικίας τους οι πρόσφυγες θα αγόραζαν άλλη γη και θα έκτιζαν από μόνη τους διότι οι πρόσφυγες είναι το οικονομικό θαύμα της Κύπρου. Αυτή η γη  όπου θα αγόραζαν τότε με 200 η 300  λίρες, ακόμα και λιγότερο, σήμερα θα άξιζε όχι 200 300 χιλιάδες αλλά ίσως και εκατομμύρια. Όπως και να το βάλουμε οι πρόσφυγες είναι ζημιωμένοι. Εάν νομίζει κανείς ότι υπερβάλλω θα σας πω ένα μικρό παράδειγμα.

 

Ο κουμπάρος μου ο Παφίτης ήταν πρόσφυγας από τη Αμμόχωστο.   Αρνήθηκαν να του δώσουν μισό οικόπεδο να κτίσει. Τον ταλαιπωρούσαν  ώσπου και τους είπε το Άσσοι τρεις. Πήγε και αγόρασε από μόνος του με το κόπο του οικόπεδο. Έκτισε. Με αυτό το οικόπεδο που αργότερα πούλησε αγόρασε άλλη γη για άλλο σπίτι πού έκτισε και γη όπου στέγασε τη δουλειά του. Η περιουσία αυτή τώρα ναι αξίζει εκατομμύρια και του αξίζει διότι είναι όλα με ιδρώτα.

 

Οι πρόσφυγες όμως που τους δόθηκε μισό οικόπεδο και έκτισαν, έχασαν από πλευράς επενδύσεως. Να τους λένε τώρα  ότι δεν είναι δικό τους το σπίτι που έκτισαν μέσα στη γη που τους έλεγαν ότι είναι κυβερνητική είναι η μεγαλύτερη αδικία που έγινε ποτέ στη Κύπρο. Μπορούσαν να αγόραζαν και θα αγόραζαν, στις τοτε χαμηλές τιμές όπως το Ανδρέα και τώρα να είχαν κατοικία πολύ ποιο μεγάλης αξίας από το τι κατοικία που έχουν , και που δεν είναι σίγουρ

Back To TopΤουρκία

Όπως όλος ο κυπριακός λαός, έτσι κι εγώ έχω βαρεθεί. Έχω αγανακτήσει, να ακούω τους πολιτικούς μας, και ιδίως τους υποψηφίους, να μας λένε ότι φταίει η αδιαλλαξία της Τουρκικής κυβέρνησης. Ήθελα να ακούσω, έστω και ένα από τους υποψήφιους, να δηλώσει, ότι θα κάνει κάτι διαφορετικό για να σπάσει τη Τουρκική αδιαλλαξία. Κανείς όμως δεν το τόλμησε. Προφανώς διότι δεν έχουν τίποτα αφού είναι καμένες μηχανές.

Ο λόγος είναι καμένοι από ιδέες και αγωνιστικότητα. Έκαναν αυτό που μπορούσαν. Δεν έχουν τίποτα άλλο να προσφέρουν. Έχει τελειώσει.  Έχει καεί η μηχανή τους. Με ολόκληρα κόμματα και εκλογικά επιτελεία από πίσω τους, και όμως δεν έχουν πρόγραμμα αγώνα κι αντίσταση. Ο λόγος είναι, διότι και οι τρεις τους, θέλουν να είναι τα καλά παιδιά στη διεθνή κοινότητα.

Το καλά παιδιά, μας έχει κάψει, χρόνο με  χρόνο και παραπάνω. Το να είμαστε τα καλά παιδιά, μας πήρε από το κακό στο χειρότερο.  Ίσως να νοιάζονται πάρα πάνω για τη πολιτική τους καριέρα. Ίσως να νοιάζονται παραπάνω  για  να παίρνουν μετάλλια και ψεκτό χαρτιά επαίνων από τη διεθνή κοινότητα.

Εγώ λέω ότι έχουμε πολλά δυνατά κίνητρα πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ενθαρρύνουμε τη Τουρκία να σπάσει τη αδιαλλαξία της.  Ναι, τολμώ και δεσμεύομαι δημόσια και γραπτώς,  όταν με τιμήσετε με τη ψήφο σας, ότι θα ασκήσω βέτο στη Ευρώπη για όλα τα επόμενα βήματα ένταξης στη Τουρκία στη Ε. Ένωση.

Ναι, δεσμεύομαι ότι οπουδήποτε και οποτεδήποτε, έχουμε δικαίωμα βέτο θα το ασκήσουμε, να περικόψουμε οικονομικές ενισχύσεις της Τουρκίας. Ναι, δεσμεύομε ότι όταν έχουμε λόγω, ή επιρροή, θα τερματίσουμε οτιδήποτε  άλλες διευκολύνσεις προς τη Τουρκία είτε στη ΕΕ είτε στο διεθνή τομέα.. Δεσμεύομαι να ασκήσω οποιαδήποτε κίνητρα  έχουμε στο χέρι μας για να ενθαρρύνουμε τη Τουρκία να τερματίσει τη αδιαλλαξία της.

Δεν θα αρκεστώ, με το να αλλάξουν ορισμένες λέξεις στις διάφορες  αναφορές των διαφόρων επιτροπών της ΕΕ για το Κυπριακό. Θέλω και απαιτώ, θετικά έργα και πράξεις από τους εταίρους μας στη ΕΕ.

Έχω τη τόλμη και τη πίστη να δημιουργήσω συνθήκες που να γεννούν κίνητρα. Ενόσω όχι μόνο επιτρέπουμε στο κλέφτη να κρατεί όμηρο τη μισή πατρίδα, αλλά  και να απολαμβάνει και οικονομικές αμοιβές από πάνω, γιατί να αλλάξει στάση. Δεν υπάρχει λόγος. Η ίδια η  πολιτική μας, μέχρι σήμερα , ενθαρρύνει τη Τουρκική αδιαλλαξία.

Αρνούμε να έχω ψευδαισθήσεις, ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι εφικτή όταν η Τουρκία εισχωρήσει στη ΕΕ. Ναι έχω και τη νοημοσύνη και τη τόλμη να το πω και να το τονίσω ανοικτά. Ας μη κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Εάν τώρα που είναι έξω και θέλει να μπει μέσα στη ΕΕ, η Τουρκία είναι αδιάλλακτη, γιατί να αλλάξει στάση όταν μπει και μέσα.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι κίνδυνοι που εγκυμονούν όταν μπει η Τουρκία στη ΕΕ.  Θα τους δούμε στο κεφάλαιο της ΕΕ του εκλογικού μου προγράμματος.

Υπάρχουν σχεδόν καθημερινά θέματα και υποθέσεις που προϋποθέτουν τη συγκατάβαση της Κύπρου στη ΕΕ. Οπουδήποτε και οποτεδήποτε μπορούμε θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χαρτιά για να εγκαταστήσουμε κίνητρα στη Τουρκία. Υπάρχουν καθημερινά άλλα θέματα που χρειάζεται η έγκριση μας. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε να ενθαρρύνουμε τους Ε εταίρους μας να συμπράξουν στο αγώνα ενάντια στη Τουρκία.

Ταυτοχρόνως δεν θα παραιτηθώ, από το να μάχομαι με καλή καρδιά, με τη καλύτερη κατανόηση προς τις θέσεις των τουρκοκυπρίων, της τουρκικής κυβέρνησης και στρατιωτικών συμβουλίων της Τουρκίας Με πρωτότυπες ιδέες που δίνουν τη χρυσή δομή σε προβλήματα στο κυπριακό. Χρυσές δομές όπου όλοι θα είναι κερδισμένοι και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκική κυβέρνησης και οι στρατηγοί της Τουρκίας, και οι Ελληνοκύπριοι, θα βρούμε τη λύση.

Πιστεύω, ότι εάν καταφέρουμε να βρούμε τη λύση στο στρατιωτικό σκέλος του προβλήματος, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία στο πολιτικό σκέλος. Ήδη έχω στο μυαλό σχετικές  ιδέες, που πιστεύω εάν καταφέρω να τις υποδείξω, στη Τουρκική κυβέρνηση, τους Τούρκους στρατηγούς, και στους Τουρκοκύπριους, θα τις αποδεχτούν, και θα λύσουμε το σκέλος του Κυπριακού που καταπιάνεται με τα κατοχικά στρατεύματα. Τέτοιες πρωτοποριακές ιδέες δεν μπορώ να της βάλω στα ανοικτά χαρτιά. Η δύναμη της διαπραγμάτευσης πρέπει να τηρηθεί. Θα τις γνωρίσετε όταν εσείς ο Κυπριακός λαός καλεστείτε να τις εγκρίνετε ή να τις απορρίψετε.Back To Top

Εξωτερική πολιτική - Διεθνής Παράγοντες και Κυπριακό

Με δύο λέξεις.  Συμφέρον της Πατρίδας . Η εξωτερική πολική θα είναι αποκλειστικά  το συμφέρον της Κύπρου.

Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με οποιουσδήποτε, εντός και εκτός, για το συμφέρον της πατρίδας μας. Κίνητρα είναι και πάλι η βάση δράσεως.

Στο διεθνή τομέα, πιστεύω ότι απέτυχαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις μας. Απέτυχαν, διότι δεν κατόρθωσαν να φέρουν αυτούς πού έχουν τη δύναμη, να συμβάλουν έμπρακτα. Ο κύριος λόγος και πάλι, είναι διότι δεν έδωσαν, και δεν χρησιμοποίησαν τα κατάλληλα κίνητρα, να ενθαρρύνουν αυτές τις δυνάμεις να συμπράξουν.

Από κυβερνήσεις Mακαρίου μέχρι σήμερα απέτυχαν όλοι, να συνταυτίσουν, τα  συμφέροντα πατρίδας μας, με συμφέροντα εξωτερικών παραγόντων. Είναι γνωστό και εντός και στο διεθνή τομέα, ότι  εάν συνταυτίζαμε τα συμφέροντα μας, με τα συμφέροντα ξένων  δυνάμεων, δεν θα επέτρεπαν την εισβολή από τη Τουρκία.

Είμαι έτοιμος να συστήσω στο λαό, να συμπράξουμε, να συνεργαστούμε  και να ανταμείψουμε γενναιόδωρα, οποιεσδήποτε δυνάμεις, μας βοηθήσουν να απελευθερώσουμε τη Πατρίδα μας.  Οποιοδήποτε   μας βοηθήσει να βρούμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Με κίνητρα που να ανταμείβουν θετικές ενέργειες από ξένες δυνάμεις προς τη λύση του Κυπριακού. Ταυτοχρόνως όμως είμαι και έτοιμος να στηθώ βράχος ακίνητος και να τιμωρήσω σκληρά, όπου το μπορούμε, οποιοδήποτε προσπαθήσει να μας πουλήσει, ή να μας επιβάλει λύση, που δεν είναι αποδεκτή από το κυπριακό λαό.  Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνουμε βραχνάς. Όσο μικροί και να είμαστε. Μπορούμε και να αμείψομε γενναιόδωρα, αλλά και να τιμωρήσουμε σκληρά.

Πιστεύω όμως, ότι όταν υποδείξουμε, βάσεις συνεργασίας , θα βρούμε τη χρυσή δομή, που να απαιτείτε για να συμβάλουν έμπρακτα στη λύση του κυπριακού. Γι’ αυτό είμαι έτοιμος να δουλέψω πολύ σκληρά, και έξυπνα,  για να βρούμε  αυτές τις χρυσές δομές.  Πρέπει να μην φοβόμαστε να εκφραστούμε. Να μη φοβόμαστε να  προσεγγίσουμε και να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε θελήσει να μας βοηθήσει έμπρακτα. 

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη στρατηγική σημασία της Κύπρου, προς τη προστασία της Κύπρου, και  την απελευθέρωση της Κύπρου, με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Εκμεταλλευόμενοι τη στρατηγική μας σημασία και χρησιμοποιώντας την, να συνταυτίσουμε συμφέροντα με άλλες δυνάμεις,  δεν σημαίνει ότι ξεπουλούμε τη Κύπρο. Σημαίνει ασφαλίζουμε τη Κύπρο.

Καταστάσεις αλλάζουν. Στρατηγικές σημασίες αλλάζουν. Στο κάθε τομέα, όλοι θέλουν να έχουν εναλλακτικές λύσεις.  Έχουμε πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε στη περιοχή. Έχουμε πολύ ισχυρό ρόλο, που επηρεάζει  στρατηγικές σημασίες και συμφέροντα στη περιοχή μας. Ας τις κατανοήσουμε. Ας τις υποδείξουμε στους εμπλεκόμενους και ας τις εκμεταλλευτούμε για το συμφέρον της πατρίδας μας. Χωρίς συμφέρον προς τις ξένες δυνάμεις, δεν πρόκειται να δούμε δραματικές εξελίξεις, που να αναγκάζουν τη Τουρκία να συμμορφωθεί.

Με ανοικτά χαρτιά να σας πω ξεκάθαρα ένα παράδειγμα. Οι σχέσεις Τουρκίας Αμερικής, είναι ήδη τεντωμένες. Η διατήρησης καλών σχέσεων με τη Τουρκία, έχει μεγάλο κόστος στη Αμερική. Η Αμερική θέλει να έχει εναλλακτική λύση, για τις επιχειρήσεις της στη περιοχή, σε τυχόν ρήξη με τη Τουρκία. Οι Αμερικάνοι έχουν πολλές πικρές εμπειρίες, και πολλά οδυνηρά μαθήματα.  Έχουν το μάθημα του Ιράν. Πριν λίγα χρόνια ήταν κλειστός σύμμαχος και τους έδινε ότι ήθελαν. Σήμερα είναι πικροί εχθροί και απειλούν ο ένας το άλλον με πόλεμο.

Η Τουρκία είναι Ισλαμική χώρα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει στη Τουρκία στα επόμενα χρόνια. Σε πέντε, δέκα, σε πενήντα χρόνια, δεν μπορούν να είναι σίγουροι, ότι η Τουρκία δεν θα γυρίσει ενάντιο της Αμερικής. Έχουν το μάθημα με τη Κούβα. Εκεί που έκαναν ότι ήθελαν στη Κούβα  τους πετάξαν έξω και εγκατέστησαν πυρηνικούς πυραύλους στο προαύλιο της Αμερικής. Υπάρχουν πολλά μαθήματα τα οποία δεν ξεχνούν.

Εναπόκειται σε εμάς, να εκμεταλλευτούμε αυτή τη πραγματικότητα. Εναπόκειται σε μας να προσεγγίσουμε τέτοιες δυνάμεις και να τις πείσουμε να συμπράξουν έμπρακτα μαζί μας για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Έχουμε τρομερά δυνατά όπλα στα χέρια μας και δεν τα χρησιμοποιήσαμε ποτέ, για το συμφέρον της πατρίδας μας.  Όλοι, και όλα τα κόμματα, να συμπράξουμε, και να βάλουμε το συμφέρον της πατρίδας,   υπέρ άνω όλων, είτε πολιτικών είτε κομματικών συμφερόντων.

Μην ξεχνάτε τη υπόσχεση μου, όταν με τιμήσετε με τη επιλογή μου ως αντιπρόσωπο σας. Όποια και νάνε τυχόν χρυσή δομή που τυχόν θα μπορέσω να συμφωνήσω με οποιουσδήποτε ήθελαν να μας βοηθήσουν, και πάλι εσείς ο λαός της Κύπρου θα έχετε τον τελευταίο λόγο. Θα συναποφασίσουμε μαζί. Οτιδήποτε σύμπραξης με άλλες δυνάμεις, θα περάσει από τα χέρια σας,  από τη ψήφο σας. Έτσι δεν θα μπορεί να υπάρξει ξεπούλημα, ή προδοσία, από κανένα μεμονωμένο άτομο, ή από καμιά μικρή, εξαρτώμενη  κομματική ομάδα.Back To Top

Ένταξη Στο ΝΑΤΟ

Προς το παρόν ακούγονται ψίθυροι εδώ και εκεί. Να μην μας φοβίζει, να συζητήσουμε αυτό το θέμα με ανοικτά χαρτιά. Οι πολιτικοί μας, κυβερνώντες και μη, δειλιάζουν να μιλήσουν ανοικτά, να γνωρίζει τις προθέσεις τους ο λαός και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι. Να παραμελήσουμε κομματικά συμφέροντα και ιδεολογίες, για το συμφέρον της πατρίδας, και σ’ αυτό το καυτό θέμα. Διότι είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια μας, που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, για να απελευθερώσουμε τη Πατρίδα μας.

Δεσμεύομαι προς το κυπριακό λαό. Δεν πρόκειται να υποστηρίξω ή να επιτρέψω ένταξη στο ΝΑΤΟ εάν τέτοια ένταξη δεν έχει δυναμικά συμφέροντα για τη πατρίδα μας. Εάν ένταξη στο ΝΑΤΟ σημαίνει εγγυημένη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ναι θα είμαι πρωτοπόρος στην υποστήριξη και θα τη συστήσω στο λαό. Εάν η ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν προ-φέρνει μαζί της και τη λύση του Κυπριακού,  τότε θα συστήσω το όχι της ένταξης στο ΝΑΤΟ στο λαό. Μόνο το συμφέρον της πατρίδας θα αποφασίσει τη στάση μας.

Έτσι με ανοικτά χαρτιά, να το γνωρίζουν οποιοιδήποτε ενδιαφέρονται, να εντάξουν την Κύπρο στο ΝΑΤΟ. Χωρίς λύση του Κυπριακού δεν έχει ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το κίνητρο είναι. Βοηθήστε να λυθεί το Κυπριακό, με λύση αποδεκτή, και θα σας δεχθούμε. Κάνετε τις πάπιες και όχι μόνο δεν θα σας δεχθούμε , αλλά και θα εμποδίσουμε τη χρήση της Κύπρου από Νατοϊκές δυνάμεις.

Ναι, το συμφέρον της πατρίδας θα είναι το κριτήριο. Επιτέλους, κάποτε πρέπει να μάθουμε και εμείς, όπως όλες οι άλλες χώρες, να βάζουμε το συμφέρον της πατρίδας μας, πάνω από κομματικά συμφέροντα και ιδεολογικές τοποθετήσεις.Back To Top

Χωρίς Αντάλλαγμα Πρόσκληση Υποψηφίων

Αγαπώ και σέβομαι όλο τον κόσμο, όλες τις εθνικότητες. Αγαπώ και σέβομαι τους άλλους ανθυποψηφίους. Σέβομαι τις υπηρεσίες του κυρίου Κασουλίδη σαν αξιωματικός της κυβέρνησης Κληρίδη. Σέβομαι τις υπηρεσίες του κυρίου Χριστόφια ως αρχηγού του ΑΚΕΛ και ως συγκυβερνήτης επί Βασιλείου και επί Παπαδοπούλου. Σέβομαι τις υπηρεσίες του κυρίου Παπαδοπούλου . Ακόμα παραπάνω, εκτιμώ αλλά είμαι και ευγνώμον, για τη προσφορά του κυρίου Παπαδόπουλου, στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955.

Εκτιμώ ότι έκαναν αυτό πού μπορούσαν. Αυτό πού ήταν μέσα στις δυναμικότητες τους. Τα έργα τους όμως, απέδειξαν ότι αυτό που μπορούσαν, δεν ήταν αρκετό. Μέσα από τα έργα τους, αποδεικνύετε ότι οι δυναμικότητες τους, δεν ήταν και έτσι δεν είναι στα ψηλά επίπεδα, πού χρειάζεται για τον αγώνα για εξεύρεση λύση στο Κυπριακό. Και οι τρεις τους, απέδειξαν τη ικανότητα να κάνουν, ή και να συμβάλλουν, σε  τρομακτικά, και καταστρεπτικά λάθη, στο Εθνικό μας πρόβλημα. Τα έργα τους, αντί μπροστά, μας πήραν όλο και ποιο πίσω. Ο λόγος ήταν καθαρά τα κομματικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα της πολιτικής τους καριέρας.

Ναι, και οι τρεις έχουν παλέψει όσο το μπορούσαν και το εκτιμούμε. Κέρδισαν πολλές μικρές μάχες. Δεν ήταν όλα μαύρα.  Κατόρθωσαν να αποτρέψουν  τη αναγνώριση των κατεχομένων,  στη διεθνή κοινότητα, τουλάχιστο μέχρι πρόσφατα. Κέρδισαν μικρές  αλλά σημαντικές μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο. Και οι τρεις τους όμως, φέρνουν μεγάλες ήττες. Τεράστια λάθη στο Κυπριακό.. Λάθη πού  κάνουν το Κυπριακό  ακόμα ποιο δύσκολο. Λανθασμένες κρίσεις, πού μπορούσαν να διαλύσουν την ακεραιότητα του Κυπριακού κράτους.

Όλοι, πολιτικοί και λαός, συμπεριλαμβανομένων των τριών υποψηφίων, συμφωνούν σε ένα πράγμα. Και οι τρεις, ευθύνονται έμμεσα, ή άμεσα για το κατάντημα στο Εθνικό πρόβλημα.

Πολέμησαν με ότι μπορούσαν. Αποδείξαν ότι δεν πάει άλλο η ικανότητα τους. Αποδείξαν ότι δεν είναι πλέον χρήσιμοι για τουλάχιστο το εθνικό μας πρόβλημα. Απέδειξαν, ότι  είναι καμένοι, όπως τον συγγραφέα που καίγεται το μυαλό του, και δεν μπορεί να κατεβάσει άλλες ιδέες πλέον. Απέδειξαν λανθασμένες πορείες προς τη λύση του Κυπριακού. Απέδειξαν ότι χρειάζεται ριζική και δυναμική αλλαγή στη πορεία για λύση. Απέδειξαν ότι η χώρα μας χρειάζεται απαλλαγή από τους πολιτικούς της καριέρας σαν κι’ αυτούς.

Γι’ αυτούς τους λόγους, και με όλο το σέβας, θέλω να κάνω μία έκκληση, μία  πρόσκληση. Για χάρη της ενότητας της πατρίδος. Για χάρη το συμφέρον της πατρίδος. Χωρίς ανταλλάγματα, καλώ και τους τρεις ανθυποψηφίους, να αποσύρουν την υποψηφιότητα τους.  Να ενωθούν μαζί μου, να γίνουμε μονόφωνοι τουλάχιστο στο εθνικό πρόβλημα. Μελετάτε την Ισοκρατία. Μελετήστε το  πρόγραμμα μου, στο εθνικό θέμα. Μελετήστε το εκλογικό ,  κοινωνικό και διακυβερνητικό μου πρόγραμμα τις επόμενες μέρες. Μελετήστε το γνήσιο χαρακτήρα της βάσης του προγράμματος μου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σας καλώ, να ασπαστείτε την αξιοπρέπεια του Κυπριακού λαού,  υιοθετώντας την Ισοκρατία  για να δώσουμε το αποφασίζω στο Κυπριακό λαό. Ελάτε μαζί μου χωρίς αντάλλαγμα, για το συμφέρον τις πατρίδας.  

Την ίδια πρόσκληση, κάνω και προς όλα τα κόμματα και κομματάρχες της Κύπρου. Μελετάτε καλά το πρόγραμμα μου. Μελετάτε την Ισοκρατία. Μελετήστε το πρόγραμμα μου στο εθνικό θέμα. Μελετήστε το κοινωνικό και διακυβερνητικό μου πρόγραμμα. Θα δείτε ότι η κυβέρνηση που προτείνω είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Τότε πάρετε την απόφαση. Αποσύρεται την υποστήριξη σας προς τους άλλους υποψηφίους. Ελάτε μαζί μου, για το καλό και το συμφέρον  της πατρίδας. Χωρίς ανταλλάγματα, ελάτε μαζί μου να γίνουμε μια δυνατή φωνή. Η φωνή  της πατρίδας. Η πρόσκληση μου θα παραμείνει ζωντανή και τώρα και μετά τις εκλογές όταν με τιμήσει ο Κυπριακός λαός με τη ψήφο του.

Την ίδια πρόσκληση κάνω και στους Κυπριακό λαό. Κατανοώ ότι  ανήκετε σε διάφορους πολιτικούς χώρους. Σας καταλαβαίνω. Μαρτυρήσατε την εισβολή και τη κατοχή της μισής μας πατρίδος, μέσα από λάθη των πολιτικών, και κομματικών ηγετών μας. Μαρτυρήσατε την οπισθοχώρηση του Εθνικού Κυπριακού προβλήματος, για σχεδόν 40 χρόνια τώρα. Δώσετε την ευκαιρία σε όλα τα κόμματα. Όλα τα κόμματα, σας  απέτυχαν. Δώσατε την ευκαιρία, σε όλους τους συνδυασμούς συγκυβερνήσεων, και σας απογοήτευσαν. Δεν θα πω ότι μας πρόδωσαν, διότι έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν.  Το καλύτερο τους, δεν ήταν αρκετό. Ξεπούλησαν τη ψήφο σας, για  πολιτικά και προσωπικά ωφέλει. Εκμεταλλεύτηκαν τη ψήφο σας, για να κερδίσουν καρέκλες και θέσεις.

Για αυτό λοιπόν σε ότι κομματική παράταξη και εάν ανήκετε, δεν σας ζητώ να αλλάξετε κόμμα. Δεν σας ζητώ να αλλάξετε χρώμα. Για το συμφέρον της πατρίδος όμως, σας καλώ να ενώσετε τη φωνή σας μαζί μου, τιμώντας με  τη ψήφο σας. Για χάρη της ενότητας και αξιοπρέπειας της πατρίδος,  ελάτε μαζί μου, χωρίς ανταλλάγματα. Για δυναμικό αγώνα, για την ασφάλεια της πατρίδας, ελάτε μαζί μου. Για τη δική σας αξιοπρέπεια ελάτε μαζί μου να πάρετε το αποφασίζω επαναστατικά ,στα χέρια σας, με την υιοθέτηση της Ισοκρατίας. Για δυναμική αντίσταση στη Τουρκία ελάτε μαζί μου. Για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ελάτε μαζί μου. Για να κερδίσουμε ειδικές συμβάσεις από τη ΕΕ να μην γίνουμε μειονότητα, αγωνιστείτε μαζί μου.

Τα λάθη που έγιναν στο όνομα σας, δεν είναι λάθη δικά σας. Δεν είχατε εναλλακτική λύση προηγουμένως. Το είδατε. Οποιοσδήποτε κομματικός παράγοντας εκλεγόταν πρόεδρος, τα λάθη ήταν τα ίδια και πολλαπλά.

Τώρα όμως, έχετε εναλλακτική λύση. Τώρα έχετε τρομακτικά δυναμική εναλλακτική λύση. Τώρα. έχετε χειροπιαστό πρόγραμμα. Γραμμένο, εγγυημένο πρόγραμμα. Όχι μόνο σε κούφια λόγια.

Για τη δική σας προσωπική αξιοπρέπεια, μπορείτε να συναποφασίζετε. Ελάτε μαζί μου. Τιμώντας με, με τη ψήφο σας, σημαίνει τιμάτε το εαυτό σας. Για το δικαίωμα σας να αποφασίζετε στη διακυβέρνηση σας και το μέλλον της πατρίδας μας, ελάτε μαζί μου, χωρίς αντάλλαγμα.

Δεν έχω υποχρεώσεις από κανένα κόμμα. Δεν έχω υποχρεώσεις, σε διάφορους χρηματιστές. Η μόνη υποχρέωση που έχω, είναι να υπηρετήσω την πατρίδα και εσάς το Κυπριακό λαό. Δεν φοράω χαλινάρια, να με τραβάνε δεξιά και αριστερά, τα κόμματα που συντελούν συγκυβερνήσεις. Δεν έχω υποχρέωση σε κανένα, γιατί μου έδωσε δουλειά, ή μου έκανε ευκολία η με χρηματοδότησε. Η υποχρέωση μου, θα είναι μόνο στη Πατρίδα και σε σας, όταν με τιμήσετε με τη ψήφο σας.

Η επανάσταση είναι εδώ και τώρα. Η Ισοκρατική επανάσταση, είναι δική σας, γιατί το αξίζετε. Η επανάσταση στο αγώνα για το εθνικό πρόβλημα, είναι εδώ. Μπορείτε να την ενισχύσετε και να συμβάλετε με τη ψήφο σας.

Εάν πιστεύεται, ότι μπορείτε, και θέλετε να συναποφασίζετε, τότε να μου δώσετε τη ψήφος σας. Εάν πιστεύεται ότι είσαστε άξιοι, του να αποφασίζετε, τότε να μου δώσετε τη ψήφο σας.

Χρειάζεται τόλμη και μεγάλη πίστη στη Παναγία και τη πατρίδα. Αποδείξατε ότι έχετε και τη πίστη στη Παναγία και τη τόλμη να πάρετε τη ορθή απόφαση για το συμφέρον της πατρίδας και τη προστασία των Ελληνοχριστιανικών αρχών, στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Αναν.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε την Ελληνοκυπριακή σας ταυτότητα με περηφάνια, τότε ελάτε μαζί μου με τη ψήφο σας.

Μελετήστε και αποφασίστε. Εάν δεν θέλετε να είστε θεατές κυβερνήσεων, χωρίς λόγο στο πώς κυβερνάστε,  τιμάτε με  τη ψήφο σας.

Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα .  Από μικρό παιδί αρνήθικα να μισήσω και να κάνω διάκριση ενάντια στους αριστερούς ή τούς δεξιούς, ή τούς κεντρώους. Πήγαινα στο σύλλογο του ΑΚΕΛ της αριστεράς στο Μαραθώνα στο Κάτω Βαρώσι, αλλά  αρνήθηκα να γραφτώ στην ΕΔΟΝ και άλλες ομάδες. Ταυτόχρονα πήγαινα και στο ΘΟΙ του Κάτω Βαρωσιού το σύλλογο της δεξιάς. Και στους δύο ήμουν  το μαύρο αρνί. Αγαπούσα,  αγαπάω και θα αγαπάω, όλους τους συμπατριώτες μου δεξιούς, αριστερούς και ουδέτερους. Αρνήθηκα και αρνούμε να κάνω διάκριση ενάντια συμπατριωτών μου.

Είναι λυπηρό,  το ότι  δεν είπε το 100% των Ελληνοκυπρίων ψηφοφόρων το Όχι στο δημοψήφισμα. Δεν φταίνε όσοι είπαν ναι. Μέσα στο βαθύ χάσμα και στα πολλαπλά λάθη των πολιτικών μας, ήταν επόμενο να φέρουν τη σύγχυση, το άγχος και τη αβεβαιότητα στο λαό.  Γι’ αυτό κατανοώ αυτούς που είπαν το ναι. Η αγανάκτηση είναι πόνος στο λαό που περιμένει μια λύση και κάθε λίγο και λιγάκι βλέπει πιθανές  ευκαιρίες λύσης να χάνονται. Διακόσια χρόνια Τούρκικα να έχουν οι πολιτικοί της καριέρας, έτσι θα μας αγχώνουν, ανεβοκατεβάζοντας τις ελπίδες λύσης που δεν θα έρθει ποτέ.

Προκαλώ όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους σε  τηλεοπτική αναμέτρηση. Εγώ εναντίον όλους τους άλλους.

Ένας ενάντιο όλων των άλλων. Τους δέχουμε όλους μαζί, η ένα, ένα. Ελάτε να τα πούμε, να ακούσει ο λαός! Έχω τη δύναμη  τη πίστη  τη καρδιά και τη  τόλμη να αναμετρηθώ με όλους. Ένας εναντίον όλων! Κοπιάστε να τα πούμε. Δεν χρειάζομαι πολλή χρόνο.  Λίγα λεπτά  είναι αρκετά να αποδείξω ότι δεν μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματική διακυβέρνηση στο εσωτερικό.  Δεν μπορούν να προσφέρουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δεν  μπορούν να προσφέρουν τη λαϊκό και εθνικιστικό μου πρόγραμμα. Δεν μπορούν να φέρουν λύση στο Κυπριακό.Back To Top