Trade Unions

 

Με το παρόν σύστημα οι εκπρόσωποι συντεχνιών υπόκεινται στο έλεγχο των πολιτικών κομμάτων. Εάν ένα κόμμα δεν προωθήσει κάποιο δεν μπορεί αυτός να γίνει αντιπρόσωπος εργατών. Ούτως ώστε όταν έρθει η ώρα αυτοί οι αντιπρόσωποι συντεχνιών δεν αντιπροσωπεύουν τους εργάτες αλλά το πολιτικό κόμμα που τους είχε δώσει τη θέση και που μπορεί να τους αφαιρέση από τη θέση.

 

Έτσι το σύστημα όπως έχει τώρα  σημαίνει ότι οι αντιπρόσωποι συντεχνιών δεν είναι υποχρεωμένοι στους εργάτες αλλά στο κάθε κόμμα και πολιτικό ηγέτη που τους έχει διορίσει η υποστιρήξει να πάρουν τη θέση. Δεν έχουν υποχρεώσεις προ τους εργάτες αλλά προς τα πολιτικά κόμματα.

 

Όταν τα συνδικάτα ελέγχονται από τα πολιτικά κόμματα, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική αντιπροσώπευση των δικαιωμάτων των εργατών. Όταν ο εργοδότης που πολύ συχνά χρηματοδοτεί όλα τα κόμματα, είναι σε κρούσει με τους εργάτες μπορεί να πει στο κόμμα η τράβα τη συντεχνία πίσω η δεν παίρνεις χρηματοδότηση πλέον από μένα. Τι θα κάνουν τα κόμματα.

 

Όταν οι εργάτες κρούονται με τη κυβέρνηση, τότε το πολιτικό κόμμα που ελέγχει τη συντεχνία θα πράξει αναλόγως να αποκόψει απεργία εάν είναι κυβέρνηση η να ενθαρρύνει απεργία εάν είναι αντιπολίτευση. Εάν είναι συ κυβερνόν κόμμα θα θολώσει τα  δικαιώματα των εργατών. Όταν δεν είναι στις  κυβέρνηση θα επηρεάσει τη συντεχνία να κρατήσει άκρα θέσει εναντία στη κυβέρνηση.

 

Πολλές φορές όταν υπάρχουν ομάδες από διαφορετικά κόμματα στο ίδιο συνδικάτο θα δούμε τη κάθε  ομάδα να έχει διαφορική στάση  αναλόγως των οδηγιών και επηρεασμών από το κόμμα που προσήκοντε.

Το αποτέλεσμα είναι ο  εργάτης μένει χωρίς πραγματική αντιπροσώπευση. Οι εργάτες  και τα δικαιώματα τους  έχουν δευτερεύουσα θέση. Μέλη της μίας συντεχνίας που προσήκοντε στο ένα κόμμα κατεβαίνουν σε απεργία, ενώ μέλη τις ιδίας ομάδας που προσκονται σε άλλο πολιτικό κόμμα δεν κατεβαίνουν σε απεργία.

 

Με το Ισοκρατικό σύστημα δεν θα μπορεί ένας αντιπρόσωπος συντεχνίας να είναι ενεργό μέλος σε πολιτικό κόμμα, ούτε και να διορίζεται από κόμμα. Δεν θα μπορεί να έχει διασυνδέσεις σε πολιτικό κώμα. Με το Ισοκρατικό σύστημα οι εργάτες και τα δικαιώματα τους θα έχουν προτεραιότητα και όχι οι πολιτικές προσκολλήσεις των μισθωτών των συντεχνιών.

 

Οι συντεχνίες πρέπει να από-κομματιστούν,. Να απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε σχέση με πολιτικά κόμματα. Αντιπρόσωποι συντεχνιών να μην είναι μέλη πολιτικών κομμάτων. Καθαρή αντιπροσώπευση των δικαιωμάτων των εργατών.

 

Είναι αίσχος να μην έχουμε κινητοποιήσεις και απεργίες μετά κάθε προεδρικές η βουλευτικές εκλογές. Και όταν έρθει εκλογική περίοδος να βλέπουμε τις συντεχνίες με γινωμένα νήματα από τα προσκομμένα κόμματα τα τους στο ξαφνικά να κατεβαίνουν σε απεργίες.

 

Η απεργία είναι ιερό όργανο που γεννήθηκε ως τελευταίο όπλο των εργαζομένων προς διοίκηση δικαίων αιτημάτων. Ιερό όργανο για τη αξιοποίηση και προστασία  των εργαζομένων. Είναι αίσχος όταν χρησιμοποιείτε για κομματικούς και πολιτικούς λόγους.  

 

Γι' αυτό πιστεύω ότι ναι τα συνδικάτα   μας πρέπει να απελευθερωθούν από τον έλεγχο των πολιτικών κομμάτων. Είναι κατάχρηση εξουσία μια συντεχνία να υποκινείτε από πολιτικά κόμματα. Είναι κατάχρηση και καταπίεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ξεπούλιουνται οι ιεροί σκοποί των συντεχνιών για πολιτικά ωφέλει των κομμάτων. Είναι προδοσία σε αυτούς που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για να κερδίσουν τη δημιουργία συντεχνιών. Είναι προσβολή σ’ αυτούς που έχυσαν αίμα  για να κερδίσουν αυτά που τώρα πρέπει να είναι αποκλίστηκα επιτεύγματα για τη προστασία, ασφάλεια,  αξιολόγηση, και αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

 

Αυτά πιστεύω και θα παλέψω σκληρά για να προστατευτούν οι συντεχνίες με τη από κομματοποίηση τους. Τα πιστεύω και τολμώ να τα εκφράσω χωρίς να δειλειώ εάν χάσω πέντε δέκα ψήφους από αυτούς   που έχουν πρωσικά ωφέλει όταν απομείνουν οι συντεχνίες κάτω από το κομματικό ζυγό. Κάτω από το κομματικό εποικισμό. Κάτω από το κομματικό φασισμό. Οι εργαζόμενοι να κρίνουν εάν θέλουν τα όπλα τους να χρησιμοποιούνται για πολιτικά ωφελεί η για αποκλειστικά για τα ωφέλει τους. Να κρίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των οποίων απειλούνται τα δικαιώματα τους, εάν θέλουν να γίνονται θύματα και πρωσικών εκμεταλλεύσεων από κομματάρχες και τσιράκια.

 

Ναι θα τολμήσω τις αλλαγές και το Ισοκράτης στις συντεχνίες. Θα συνάψω ολοκληρώνω σχέδιο. Θα το συζητήσω με τους εργαζομένους όχι μονό με τους κομματικά διορισμένους μισθωτούς συντεχνιών. Και όταν ολοκληρώσω το πρόγραμμα θα το υποβάλω προς έγκριση. Εάν τα πολιτικά κόμματα και τα κομματικά τσιράκια που ηγούνται των συντεχνιών το απορρίψουν τότε θα  βάλω το πρόγραμμα σε Ισοκρατικό δημοψήφισμα. Όταν το εγκρίνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Κύπρου καμιά δύναμη  δεν θα μπορεί να το εμποδίσει.  

 

10 – Αεργία

Η Κύπρος έχει γίνει η χώρα που εισαγάγει το μεγαλύτερο αριθμό ξένων εργατών αναλόγως του πληθυσμού της. Εντούτοις έχουμε ανεργία στη Κύπρο. Γιατί?

 

 

Ο λόγος είναι διότι όταν κοιτάξουμε σε βάθος θα δούμε ότι οι περισσότεροι άεργοι μας είναι από ειδικές κατηγορίες. Άνθρωποι μεταξύ των ηλικιών των 40 και 60.  Άνθρωποι με μικρό προβλήματα υγειάς. Κάποιος πονάει τη μέση του , κάποιος πονάει το πόδι του. Άνθρωποι που μπορούν να εργαστούν σε δουλειές που δεν ενοχλούν τη υγειά τους αλλά που τους είναι σχεδόν αδύνατο να βρουν εργασία. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ξεχαστεί και από τις συντεχνίες και από τη κοινωνία.

 

Χρειάζεται οργανωμένη σύμπραξης, κυβέρνησης, συντεχνιών, εργοδοτών και εργατών για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα της αεργίας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε κέντρα εκπαιδεύσεως να μετεκπαιδεύσουμε αυτούς τους άεργους σε ειδικότητες όπου υπάρχει έλλειψης εργατικών. Σε ειδικότητες που θα μπορούν να αποδώσουν. Π.χ. εάν κάποιος ήταν οδηγός αλλά έχει πρόβλημα με τη μέση του  η κάτι άλλο που τον εμποδίζει να εξασκεί το επάγγελμα του οδηγού, μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε σε άλλες ειδικότητες στις οποίες θα του είναι εύκολο να εργαστεί αποδοτικά. Μπορεί να εργαστεί ως κλητήρας, ως τηλεφωνητής και αλλά.

 

Κυβέρνηση και  τοπικές διοικήσεις, να φυλάσσουν τέτοιες θέσεις όταν ανοίγουν και να δίνετε πρωτερεότητα σε ’αυτούς τους άνεργους να ξαναμπούν στη δουλειά.  ΝΑ γίνει πλήρης μελέτη και να εφαρμοστούν προγράμματα που να βοηθούν να βάλουν πίσω στη δουλειά τους άεργους μας.