Transport - Drivers

 

Κυκλοφοριακό- Μέσα μαζικής μεταφοράς του κοινού. - Οδικό - Οδηγοί αυτοκινήτων

 

Υπόγειο σιδηρόδρομο στη Λευκωσία και Λεμεσό

 

 

Η βενζίνη και το πετρέλαιο πάει στα ύψη  καθημερινώς. Ξεπέρασε τις τιμές πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως όταν συγκρίνουμε το ανώτερο μισθολόγιο στις άλλες χώρες. Οι άλλες χώρες όμως, έχουν και μέσα μαζικής μεταφοράς με χαμηλότερα κόστη από το να οδηγούμε όλοι στα κέντρα των πόλεων και από σπίτι στη δουλειά. Εμάς εδώ έχουν καταστρέψει τη λειτουργία των μέσων μεταφορών. Δεν υπάρχουν μέσα μεταφορών να μεταφέρουν στο κέντρο των πόλεων τους εργαζόμενους, τις  οικογένειες που πάνε για  ψώνια.

 

Υπάρχουν μέτρα τα οποία θέλουν μακροχρόνιο προγραμματισμό. Μέτρα που να ανταποκρίνονται 50 και εκατό χρόνια από τώρα.  Μέτρα με τα οποία θα κερδίζει το κοινό, οικονομικά. Θα κερδίζουμε και οικολογικά, διότι θα ελαττώνουμε τα καυσαέρια, θα κερδίσουμε σε χρόνο διότι θα ελαττώνουμε τις αυτοκίνητο-ουρές. Θα κερδίζουμε διότι θα εισάγουμε λιγότερα πετρέλαια.

 

Ένα τέτοιο έργο είναι το κτίσιμο υπόγειου σιδηρόδρομου. Τουλάχιστο στη Λευκωσία ειδη είναι απαράιτητο εάν θέλουμε να λύσουμε το κυκλοφοριακό. Ο κόσμος τωρα δεν εχει άλλη λύση από το να ταξιδεψει στη δουλειά με το αμάξι του. Δεν έχει άλλη λύση από το να πάρουν τα παιδιά στοπ σχολείο με το αμάξι. Δεν έχουν άλλη λύση από το να πάνε με το αυτοκίνητο για ψώνια.

 

Να προγραμματίσουμε 50 και 100 χρονια μπροστα. Οι δρομοι μας κανουν μισό αιώνα να κτιστούν και μέχρι να κτιστούν γίνονται απαρχαιωμένοι διότι δεν είναι αρκετό για τα νέα δεδομένα οδικών αναγκών. Θα Υπάρχουν τεράστια κονδύλια από τη Ε Ένωση για οδικά δίκτυα.  Ας τα εκμεταλλευτούμε όπως τα εκμεταλλευτήκαν όλες οι άλλες χώρες.

 

Εάν έχουμε οικονομικές δυσκολίες υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως μικτές επιχειρήσεις με ιδιωτικούς οργανισμούς. Τρόποι και λεφτά θα βρεθούν φτάνει να είμαστε λίγο έξυπνοι και να εκμεταλλευτούμε αυτά που δικαιούμαστε μέσα από τη Ευρώπη. Να προγραμματίσουμε μακροχρόνια για το συμφέρον της οικονομίας μας, για το συμφέρον των οδηγών μας αλλά και για το οικολογικό μας συμφέρον.

 

Όλες οι κυβερνήσεις κυνηγούν τον αυτοκινητιστή. Φόροι πολυτελείας που κάνουν ειδικό προνόμιο των πλουσίων να κατέχουν ορισμένα αυτοκίνητα.

Χαμηλά όρια ταχύτητας που εξαναγκάζουν  το 90% των αυτοκινητιστών  να ταξιδεύουν με παράνομη ταχύτητα πάνω τον 100 χιλιομέτρων την ώρα. Να αυξηθεί το όριο ταχύτητος σε κύριες οδικές αρτηρίες. Να γίνουν τριπλές γραμμές.  

Να σταματήσει η άδικη καταπίεση των αυτοκινητιστών. Να γίνουν έρευνες καταμετρήσεως ποσοστών αυτοκινήτων που ταξιδεύουν με ταχύτητα πάνω από το όριο. Ο μέσο όρων οδηγός ταξιδεύει με 75 μήλεια τη ώρα όχι 65. Γιατί να τον αναγκάζουμε να παρανομεί και να τον τιμωρούμε?

 

Να αυξηθεί το όριο ταχύτητος σε ορισμένα μήκη των κύριων οδικών αρτηριών, να μπορεί ο καθένας να απολαύσει λίγη ταχύτητα εάν το θελήσει.  Ορισμένες ώρες σε ορισμένα μέρη του δρόμου να γίνει ελεύθερο όριο πχ από κοφινου μέχρι καβεερνος  μπητς από τις δώδεκα τα μεσάνυκτα μέχρι τις 2.00 το πρωί. Κλπ.

 

Ταυτόχρονα εκεί που χρειάζεται προστασία με χαμηλή ταχύτητα όπως σε οικιστικές περιοχές να κτυπηθουν σκληρά οι πέντε δέκα  ασυνείδητοι οδηγοί.

 

Φόρους και επιβαρύνσεις στους αυτοκινητιστές.  Έχουν  και δικαιώματα οι αυτοκινητιστές. Χρειάζεται το αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο είναι βασική ανάγκη πλέον. Ιδίως στη απουσία μαζικών μέσων μεταφοράς του κοινού. Δεν έχει άλλη επιλογή ο κόσμος από το να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο.

 

Στις πόλεις υπάρχει τρομερή έλλειψη χώρων στάθμευσης.  Να γίνει καταναγκαστική αγορά κτηρίων και να μετατραπούν σε πολυώροφους χώρους σταθμεύσεως.   Χρειάζονται λύσεις στο αιώνιο πρόβλημα του κυκλοφοριακού. ΟΙ καβγάδες και οι εξοργισμοί στο δρόμο αυξάνονται κατά κόρυφα μέρα με τη μέρα. Σύντομα θα έχουμε και φόνους από εξοργίσεις οδηγών όπως γίνεται σε άλλες χώρες.

 

Σε μεγάλες πόλεις να γίνουν υπόγειες διαβάσεις και αερογέφυρες.

 

 

Είναι γνωστό ότι έγιναν λάθη. Και άθελα αλλά και ίσως και θεληματικά λάθη, γιατί προωθηθήκαν συμφέροντα. Τα λάθη πρέπει πρώτα να αποφεύγονται . Αλλά και να διορθώνονται όταν εντοπίζονται. Ένα παράδειγμα είναι το  πρόβλημα  συμφόρησης στο οδικό και πρόσβαση στο νέο Νοσοκομείο Λευκωσίας.

 

Στη περίπτωση με τη οδική συμφόρεση στο δρόμο για το νοσοκομείο πρέπει το κράτος να είναι έτοιμο να διορθώσει λάθη διότι  απειλούνται ζωές. Εντούτοις κανείς από τους τρεις υποψηφίους αν και φωνάζουν και οι τρεις κανένας δεν είπε ότι κάτι πρέπει να γίνει και ότι έχουν ένα σχέδιο δράσεως. Ή τουλάχιστον ότι θα κάνουν κάτι για να διορθωθεί και να λυθεί το πρόβλημα. Ο λόγος βεβαία είναι διότι δεν τολμούν να πάρουν διορθωτικά μέτρα, διότι θα σημαίνει να πάνε ενάντια στα συμφέροντα των οικονομικών εισφορών τους. Φοβούνται μήπως χάσουν τους χρηματοδότες τους!

 

Δεν μπορούν ‘όμως ούτε και να εμπνευστούν και καλές δυναμικές λύσεις. Γνωρίζουμε ότι η συμφόρεση έγινε λόγω των καταστημάτων που βλάστησαν στη ίδια περιοχή. Είναι απλό. Αυτά τα καταστήματα πρέπει να φύγουν από εκεί. Δεν μπορεί να φύγει το νοσοκομείο. Τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν οπουδήποτε αλλού.

 

Πως θα φύγουν? Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γδάρουμε τη γάτα.

Πρώτη λύση είναι να τους ζητηθεί να μετακομίσουν. Να φύγουν από τη περιοχή εθελοντικώς. Αυτό θα είναι το πιο ευχάριστο να δουμε το συμφέρον του λαού να μπαίνει πάνω από το συμφέρον των ολίγων που εκμεταλλεύτηκαν τη τοποθεσία του νοσοκομείου και εγκατέστησαν καταστήματα στη ίδια περιοχή.

 

Εάν η εθελοντική βάση αποτύχει διότι δεν ανταποκρίθηκαν τα μεγάλα συμφέροντα, τοτε θα χρησιμοποιήσω όλα τα όπλα που διαθέτει η κυβέρνηση. Ένα  παράδειγμα είναι δυνατόν θα γίνει απαλλοτρίωση αυτών των περιοχών και κτηριακών οικοδομών. Η περιοχή χρειάζεται χώρους στάθμευσης για τους γιατρούς για τους επισκέπτες. Η Περιοχή χρειάζεται πάρκα για τους ντόπιους και για τους ασθενείς.

 

Εάν αυτό δεν πάει σε ολοκληρωτική λύση για οποιουσδήποτε παρεμποδιστικούς λόγους από ΕΕ η άλλους, τότε θα ενεργοποιήσουμε εναλλακτικές λύσεις. Θα αρχίσουμε με σχέδια οδικών μηχανισμών, που να αφήνουν είτε όλο το δρόμο είτε τις περισσότερες λωρίδες για τη χρήση των νοσοκομειακών οχημάτων, των γιατρών των νοσοκόμων, των ασθενών.

 

Οι επισκέπτες και το προσωπικό των καταστημάτων  ίσως να χρειαστεί να  κάνουν μεγάλους γύρους για να φτάσουν σε αυτά τα καταστήματα. Μεγάλους γύρους σε στενές λωρίδες. Μπορούμε με αλλά μέσα να στραγγαλίσουμε τα υπερκαταστήματα, να εξαναγκαστούν να φύγουν από μόνοι τους. Χρειάζεται εξυπνάδα και τόλμη τα οποία διαθέτουμε.

 

Μπορούμε επίσης να ενεργοποιήσουμε τη ισοκρατικη αρχή, όπου ο ίδιος ο καταναλωτής καθιστά αυτά τα καταστήματα ανεπιθύμητα. Τα μποϊκοτάρει με το να μην τα επισκέπτεται. Εάν το ζητήσει ο λαός μπορεί και να απαγορευτεί σε αυτά τα καταστήματα να εξασκούν αυτή τη χρήση κτηρίων στη περιοχή. Όλες αυτές οι ιδέες είναι μέσα στο Ισοκρατικό δόγμα. Ο λαός είναι η ανώτερη δύναμη σε μια χώρα.

 

Γνωρίζοντας το τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι καταστηματάρχες και οι ιδιοκτήτες αυτών  των κτηρίων, ασφαλώς θα  είναι λογικό, να θελήσουν να λύσουμε αυτό το πρόβλημα σε εθελοντική βάση. Εάν όχι τότε όσο και να σχίσουν τις φωνές   θα βρούνε το συμφέρον του λαού να πέφτει σα βουνό ασήκωτο πάνω τους, όταν με τιμήσει ο Κυπριακός λαός με τη ψήφο του..

 

Εάν έχετε προσέξει κανείς από τους συνυποψήφιους δεν κόπιασε να δηλώσει ότι θα κάνει κάτι για να σώσει ζωές διορθώνοντας αυτό το πρόβλημα.  Πρώτον διότι δεν νοιάζονται. Δεύτερον  διότι έχουν συμφέροντα να προστατεύσουν. Όχι όμως τα συμφέροντα του λαού. Τα συμφέροντα των χρηματοδοτών τους.  Δεν μπορούν να αναλάβουν έργα που να είναι ενάντια στους καβαλάρηδες τους που τους τραβούν τα χαλινάρια. Επιπλέον διότι δεν είναι ικανοί να εμπνευστούν τέτοιες ιδέες όπως αυτές που ανάφερα ποιο πάνω.   Επιπλέον  δεν έχουν τη τόλμη να εξασκήσουν τέτοιες ιδέες.

 

Ποιος από σας το απλό κοσμάκη, θα ήθελε να κινδυνέψει η ζωή σας, η και  η ζωή του παιδιού σας,  γιατί τα ασθενοφόρα δεν τον μετέφεραν έγκαιρα στο νοσοκομείο. Η γιατί μεταφέροντας σας στο νοσοκομείο ο γιατρός δεν μπορούσε να φτάσει εγκαίρως στο νοσοκομείο. Ποιος από σας το λαό, θα θέλει να δει να κινδύνευε η ζωή των παιδιών σας , διότι το κυκλοφοριακό γύρω από το νοσοκομείο  που εξυπηρετεί ολόκληρη τη Κύπρο, δεν έχει λυθεί. Η άμεση πρόσβαση στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

 

Βεβαίως χρειαζόμαστε τολμηρά έργα και τολμηρές αλλαγές σε πολλούς άλλους τομείς σε λεπτομέρεια στο κυκλοφοριακό. Θα μελετηθούν όλες οι ανάγκες. Θ συζητηθούν προτεινόμενες λύσεις με όλους τους παράγοντες και θα προχωρήσουμε σε πολλά μέτρα ανακούφισης των οδηγών.