Ecology - Protection of Citizens and environment

 

Η Κύπρος χρειάζεται υπουργείο οικολογίας όχι μόνο διότι το περιβάλλον καταστρέφεται καθημερινώς. Η ποιότητα ζωής των πολιτών και ιδίως των παιδιών μας απειλείτε καθημερινώς. Τροφές, καλλυντικά, αναπνευστικά, όπου στρέφουμε το βλέμμα μας,  αλλοιώνουν τη ποιότητα ζωής. Βλέπουμε μικρά παιδιά να πεθαίνουν από καρκίνους. Πρωτάκουστο, νεαρά κοριτσάκια δώδεκα – δεκαπέντε  χρονών να  πεθαίνουν από καρκίνο. Τρομακτική αύξηση στο αριθμό παιδιών με άσμα και άλλα αλλεργικά  νοσήματα.

 

Ο πολίτης και τα παιδιά μας, χρειάζονται προστασία. Χρειάζεται προγραμματισμός και δράση. Δεν μπορεί να αφήνουμε αυτό το καυτό θέμα να υποστηρίζεται με αντιστασιακές κινήσεις από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το κόμμα των περιβαλλοντιστών.

 

Η υγεία μας και η ποιότητα ζωής όλων δεν είναι το μόνο θέμα. Όλα είναι συνδεδεμένα. Το περιβάλλον μας καταστρέφεται. Δεν μπορούμε να απολαύσουμε βασικά προικίσματα της χώρας μας. Δεν μπορούμε να απολαύσουμε τη φύση του Θεού.

 

Τα πιο όμορφα μέρη των βουνών μας είναι σχεδόν αδιάβατα. Δεν υπάρχουν δρόμοι να πάει ο κόσμος μια βόλτα να τα απολαύσει. Οι παραλίες μας έχουν εξαφανιστεί. Τις κάλυψαν τα καινούρια ξενοδοχεία. Δεν έχουμε πρόσβαση στις παραλίες μας. Δεν έχουμε χώρους σταθμεύσεων για να μπορέσουμε να πάμε στις παραλίες. Μετά το μεσημέρι τα ξενοδοχεία σκιάζουν το ήλιο. Και όταν μπορέσουμε να πάμε σε μια παραλία, δεν μπορούμε να την απολαύσουμε.

 

Ξεκαθαρίζω. Δεν είμαι φανατικός και δεν λέω ότι θα σταματήσουμε τη ανάπτυξη της χώρας μας. Οι ανάγκες του λαού και της χώρας πρέπει να ικανοποιούνται. Δεν θα διστάσω να δημιουργήσω δρόμους η να κόψω δένδρα όπου απαιτείτε. Αλλά η αναπτυξη να γίνεται μέσα από οικολογικούς συλλογισμούς. Όχι ανεξέλεγκτα.

 

Θα σας δώσω δύο μικρά παραδείγματα των τολμηρών και επαναστατικών μου ιδεών στο οικολογικό τομέα.

 

Καρκινογόνες χημικές ουσίες

 

Η ΕΕ έχει μελέτες που υποδεικνύουν πάνω από δυο χιλιάδες καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται σε τρόφιμα, σε οικιακά υγρά καθαρισμού, σε σκόνες πλυντηρίου, σε καλλυντικά όπως το αεροζόλ, αποσμητικά . Με δηλητηριώδεις ουσίες όπως  τη φορμαλίνη. Δεν θα περιμένουμε την ΕΕ να μας αναγκάσει μετά από 50 χρόνια να απαγορεύσουμε προϊόντα  που να περιέχουν τέτοιες ουσίες. Θα τα απαγορεύσουμε από μόνοι μας αμέσως. Τώρα. Στο όσο ποιο δυνατό γίνεται.

 

Ορεινές περιοχές.

Οι ομορφιές των ορεινών περιοχών είναι πρασβάσιμες μόνο με αυτοκίνητα τέσσερις κίνησης. Δεν μπορεί μια οικογένεια να πάρει τα παιδιά της με το οικογενειακό αυτοκίνητο και να κάνει μια βόλτα στα απρόσιτα μέρη. Πόσοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν τα επτά βυζαντινά γεφύρια στη Κύπρο; Πού είναι? Τα ανακάλυψα κατά λάθος όταν χάθηκα στα βουνά. Η προίκα της φύσεως μας είναι απρόσβατη. Χρειάζονται δρόμοι. Χρειάζεται και προστασία.

 

Θαλάσσια Πάρκα -Παραλίες για τους Κύπριους

 

Θαλάσσια Πάρκα.  Στις παραλίες οπού έχουν χαθεί από τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Να κατεδαφιστούν ξενοδοχεία στη θέση των οποίων θα κτιστούν θαλάσσια πάρκα για το κοινό της Κύπρου. Θαλάσσια πάρκα και παραλίες για τα παιδιά μας, για τις οικογένειες μας.

Ξενοδοχεία μπορούν να κτιστούν πίσω, μακριά από τις παραλίες.

Θα σας δώσω ολοκληρωμένο σχέδιο με χρυσή δομή όπου όλοι κερδίζουν.

Πρώτα κερδίζει ο Κυπριακός λαός, η Κυπριακή οικογένεια διότι θα έχει παραλίες ανοικτές οι οποίες τώρα είναι μόνο για τουρίστες. Θα κερδίσουν οι ξενοδόχοι με νέες, μοντέρνες και επικερδείς μονάδες. Θα κερδίσουν οι ιδιοκτήτες γης όπου θα αναγερθούν τα νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Θα κερδίσουν οι τουρίστες που θα τους είναι πιο αρεστή η νέα οικολογική εμφάνιση θαλάσσιων πάρκων και μοντέρνων ξενοδοχείων. Θα κερδίσει και το κράτος , προσελκύοντας ποιοτικό τουρισμό. Θα κερδίσει και το περιβάλλον. Χρυσή τομή, με την οποία όλοι θα είναι κερδισμένοι.

 

 

Τα Ξενοδοχεία της  Αμμοχώστου – Διόρθωση των παραλιών:

 

Πολλαπλή κατάσταση αμοιβαίου οφέλους. Όλα τα ξενοδοχεία που είναι χτισμένα στην παραλία, από το  Αλάσια ως το Άγιο Μέμνων να κατεδαφιστούν. Θα μείνουν μόνο τα ισόγεια και υπόγεια κτίσματα. Αυτά θα χρησιμεύσουν ως χώροι στάθμευσης και τα περισσεύοντα μπορεί να γίνουν  υπόγεια κέντρα και εστιατόρια. Αρκεί να μην εμποδίζουν την θέα από τον δρόμο. Εκεί που χρειάζεται θα κατάσχονται. Εκεί που επιτρέπετε θα αφήνωνται για τη χρήση των νέων συνεταιρικών ξενοδοχειακών μονάδων.

 

Η ιδέα είναι να απαλλοτριωθούν οι εκτάσεις από τα παραλιακά ξενοδοχεία και οι εκτάσεις πίσω από την παραλιακή οδό. Όσο χρειάζεται μακριά από το παραλιακό δρόμο. Να γίνει διεύρυνση της παραλιακής οδού, με εγκαταστάσεις για πεζούς, ποδηλατιστές και κυκλικές διαδρομές, οι οποίες θα επιτρέπουν την πρόσβαση στα λεωφορεία, ούτως ώστε να είναι εύκολη η επιβίβαση και η αποβίβαση επιβατών. 

 

Έπειτα  αφού γίνουν εκτιμήσεις της αξίας της γης πίσω από το παραλιακό δρόμο, και τη αξία των ξενοδοχείων, θα δώσουμε η θα διανέμουμε  μετοχές ανάλογες στους ιδιοκτήτες της γης πίσω από το δρόμο και τους ιδιοκτήτες των παρών ξενοδοχείων.  Θα δώσουμε και τις κατάλληλες άδειες οικοδομής να κτιστούν τα νέα συνεταιρικά  ξενοδοχεία. Όσοι έχουν μετοχές μεταξύ ιδιοκτήτων γης και ξενοδόχων θα μπορούν να πουλήσουν το μερίδιο τους ιδιωτικά η συλλογικά. Ιδιοκτήτες της γης και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να συμμεριστούν το κτίσιμο των νέων ξενοδοχειακών μονάδων αφού θα είναι μέτοχοι.

 

 

Οι είσοδοι λεωφορείων στα ξενοδοχεία να είναι στην πίσω πλευρά των εγκαταστάσεων, για να μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην παραλιακή.

 

Όλοι θα είναι  κερδισμένοι. Οι ξενοδόχοι θα έχουν νέα μοντέρνα ξενοδοχεία, με απέραντες παραλίες ηλιόλουστες όλη μέρα.  Οι τουρίστες θα κερδίζουν γιατί η παραλία δεν θα σκιάζεται μέρα μεσημέρι. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πίσω από την παραλιακή θα κερδίσουν είτε μερίδιο των ξενοδοχείων, είτε τη νέα αξία της γης τους από το μερίδιο μετοχών. Οι ιδιοκτήτες κτηρίων στη ποιο  πίσω περιοχή μέχρι τη εκκλησία του Σταυρού,   θα κερδίσουν, αφού τα κτήριά τους θα είναι οι νέες ταβέρνες και τα νέα τουριστικά καταστήματα.

 

Η κοινότητα της Αμμοχώστου θα κερδίσει αφού θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Θα μπορούν να οδηγούν και να απολαμβάνουν τις ομορφιές των παραλιακών πόλεων. ΘΑ μπορούν να απολαύσουν ήλιο και θάλασσα όλη μέρα. Θα μπορούν να περπατήσουν με θέα τη θάλασσα.

 

Η χώρα θα κερδίσει καθώς και πολίτες από άλλες πόλεις όπως η Λευκωσία, θα μπορούν να έρχονται και να βρίσκουν παραλίες ελεύθερες για τους ίδιους και παράλληλα χώρους στάθμευσης.  Η οικονομία θα κερδίσει με τη αύξηση του τουρισμού.

 

Αυτή είναι μια κατάσταση πολλαπλού οφέλους, όπου όλοι κερδίζουν και κανείς δεν χάνει. Τίποτε όμως δεν θα γίνει, αν οι πολίτες της Αμμοχώστου δεν ψηφίσουν την αποδοχή ή την απόρριψη του σχεδίου. Αν οι πολίτες της Αμμοχώστου στηρίξουν με την ψήφο τους αυτό το σχέδιο, δεν θα υπάρχει δύναμη επάνω στη γη που να με εμποδίσει από την πραγματοποίησή του. Όταν το σκεφτούν καλά όλοι θα δουν ότι τέτοιο τολμηρό οικολογικό έργο θα είναι προς το συμφέρον όλων.

 

Ναι τρελά τολμηρές οικολογικές ιδέες. Αλλά εφικτές και με όφελος για όλους.